Wedstrijdverslagen

Op deze pagina de wedstrijdverslagen van de Marels U14 seizoen 2018/2019:


24 maart 2019:Marels bij JBC uit het veld gebeukt
Zondag speelde de Marels een uitwedstrijd tegen JBC uit Julianadorp. Al na enkele minuten viel de eerste speler uit. Later in de wedstrijd volgde er meer. De Marels verloren kansloos met 108-12.
Thuis wonnen de Marels verassend dus werd er naar de wedstrijd uitgekeken. Van ouds her weten we dat het altijd lastig spelen is in Julianadorp. Vol goede moed werd er gestart maar met maar één scheidsrechter. De openingsscore was voor Gerbrand de Wit. Er werd veel geoorloofd door de scheidrechter waardoor Mart Kikkert met het nodige duw en trekwerk al na 3 minuten naar de kant kon met een verzwikte enkel. JBC zette een full court press op tegen de Marels. De Marels waren daar niet tegen opgewassen. Daarnaast werden de fouten niet gefloten waardoor de Marels weinig ballen bij de basket kreeg. In de turnovers pakte JBC veel punten waardoor het al 20-4 na het eerste kwart stond. In het tweede kwart kwam er wel een scheidsrechter bij. Het frappante was dat de Marels in dit kwart 5 fouten tegen gefloten kreeg en JBC slechts 2. De Marels wisten niet te scoren in dit kwart tegen 34 punten van JBC. Met rust was de wedstrijd dus eigenlijk al gespeeld. De Marels konden dus niet veel anders doen dan de bal in het team proberen te houden. Dit resulteerde nog in een score van Tijn Zeeman en Sam Ekker. In het vierde kwart raakte ook Gerbrand de Wit aan de kant met een por in de buik. Na een opstootje kreeg Job Smit een onsportieve fout tegen waardoor deze ook niet meer in staat was te spelen. Met nog vier spelers in het veld werd de wedstrijd beëindigd. Joshua Brouwer wist nog wel te scoren waardoor de Marels nog op 12 punten kwam.
De Marels hoopt komende zondag thuis weer een leuke wedstrijd te spelen om 13;30 in Ons Genoegen tegen Volendam.
Scores: Gerbrand de Wit en Sam Ekker 4, Tijn Zeeman en Joshua Brouwer 2.

17 maart 2019:Marels pakken niet de kansen
De Marels speelde zondag uit tegen koploper WVGV uit Weesp. Het had een spannende wedstrijd kunnen zijn maar de Marels liet het in de aanval zelf afweten. Weesp won met 67-39.
De openingsscore was voor Gerbrand de Wit. Maar daarna zette Weesp de wedstrijd naar hun hand met een aantal fast breaks en vlotte aanvallen. Na 5 minuten hadden ze de Marels al gedubbeld met 14-7. Dat was niet nodig dus de coach besloot een time out te nemen, te wisselen en over te gaan op zoneverdediging. Dat pakte goed uit. Weesp scoorde nog maar een keer en de aanvallen van de Marels liepen veel beter. Gerbrand de Wit kon goed in stelling gebracht worden in de bucket en scoorde maar liefst 13 punten dit kwart. Met een score van Mart Kikkert in de slotseconde van het eerste kwart pakte de Marels een 16-17 voorsprong. Dat bleek geen garantie voor succes. De eerste 6 minuten van het tweede kwart scoorde de Marels door slordig balspel helemaal niets. Zo liep Weesp zomaar weer 11 punten uit. De laatste 4 minuten van dit kwart konden Joshua Brouwer en Gerbrand de Wit nog wat punten pakken maar ze hadden al een enorme achterstand met rust van 35-23. Het derde een vierde kwart brachten weinig verandering in de wedstrijd. De Marels waren slordig met de bal en kwamen moeilijk tot scoren; slechts 8 punten per kwart ver beneden hun gemiddelde. Weesp was wel goed op schot. Ook vanaf afstand wisten ze over de zoneverdediging te scoren. Zo liep de voorsprong uit naar een eindstand van 67-39.
Zondag 24 maart speelt de Marels uit tegen de nummer 2 van de competitie JBC Noorderhaven.
Scores: Gerbrand de Wit 23, Mart Kikkert 7, Sam Ekker 4, Job Smit 3, Joshua Brouwer 2.

10 maart 2019:Marels herpakken zich en winnen
Zondag kwamen LC Players Uitgeest naar Texel. LC Players namen een forse voorsprong in het eerste kwart. Na een time out en overgang op de zoneverdediging kwamen de Marels bij en trokken ze de winst in het derde en vierde kwart naar zich toe.
Uit tegen LC Players hadden de Marels verloren met 9 punten. De Marels wisten dus dat ze feller en beter moesten spelen. In het eerste kwart kwam dat totaal niet uit de verf. Er gingen veel te veel passes mis en LC Players profiteerden daar optimaal van. Er werd een voorsprong opgebouwd van maar liefst 12 punten. Tijd voor een time out en de koppen bij elkaar te steken. De man-to-man verdediging werd omgezet naar een zoneverdediging. Dat gaf meer rust, ook in de opbouw. Gelijk kon Tijn Zeeman twee vrije worpen en met een fast break 4 punten pakken. Ook Job Smit pakte punten en LC Players haalden nog maar één punt uit een vrije worp. Het tweede kwart begon met een 14-19 stand. De Marels gingen verder met de inhaalrace. Het was duidelijk dat LC Players moeite hadden met de zoneverdediging. Ze scoorden maar 9 punten tegen 16 van de Marels. Met rust de eerste voorsprong van 30-28. In het derde kwart speelden de Marels nog beter samen. Er gingen minder passes mis en Gerbrand de Wit, Mart Kikkert en Sam Ekker scoorden er op los. Aanvallend kwam LC Players er niet door met Tijn Zeeman, Joshua Brouwer en Mats Lüder in een uitstekende zone. Als ze er al door kwamen werden de spelers veel afgeblokt door Job Smit en Gerbrand de Wit. Het vierde kwart begon met een ruime voorsprong van 47-33. De Marels konden iets gas terug nemen en de wedstrijd netjes uitspelen. Joshua Brouwer benutte de ruimte en kwam ook tot scoren. De einduitslag was een afgetekende 62-41 overwinning waardoor de Marels naar de derde plaats stijgen.
Zondag 17 maart spelen de Marels uit tegen de koploper in Weesp.
Scores: Mart Kikkert 17, Gerbrand de Wit 16, Sam Ekker 13, Job Smit 10, Tijn Zeeman 4 en Joshua Brouwer 2.


10 februari 2019:Marels winnen van koploper
Zondag kwam de nog ongeslagen koploper JBC-Noorderhaven op bezoek in Ons Genoegen. De Marels gingen de wedstrijd lekker in zonder aspiraties. Na lang op achterstand te staan kantelde de wedstrijd in het derde kwart en wonnen de Marels verassend met 54-49.
JBC opende de score maar de Marels kon bij blijven en zelfs even voorsprong nemen in het eerste kwart. Helaas hield dat geen stand. In een aantal aanvallen werden fouten gemaakt op de Marels maar de vrije worpen gingen er niet in. De tegenaanvallen van JBC waren wel goed met zelfs een driepunter erbij. Zo sloot het eerste kwart 12-15 voor JBC. Het begin van het tweede kwart hetzelfde verhaal. Een paar aanvallen gingen in de opbouw al mis door foute passes of onderscheppingen en vanaf de vrije worplijn weinig tot geen scores. JBC liep zelfs uit naar 8 punten voorsprong. Met een paar snelle uitbraken kon Sven de Jong scoren. Met rust kwamen de Marels weer een beetje bij tot 21-24. In het derde kwart werd het weer een echte wedstrijd. Tijn Zeeman had veel steals en had ook mooie scores. Bij JBC liep het aan het einde van het derde kwart stroever door een uitstekende zone verdediging van de Marels. Onder het bord vooral scores van Job Smit en Mart Kikkert die elkaar goed wisten te vinden met screens van Mats Lüder. Het vierde kwart werd gestart met een voorsprong van 42-40. In het vierde kwart was er wat irritatie bij een JBC speler en prompt liep hij een verdedigende en een doordringende fout op waardoor hij het veld moest verlaten. JBC probeerde met driepunts schoten meer bij te komen maar er gingen er te weinig in. De rebound was meestal voor Gerbrand de Wit en de opbouw ging veel beter met vele passes. Het bleef spannend tot het eind maar met de laatste twee scores van de Marels wonnen ze verassend met 54-49.
Zondag 10 maart spelen de Marels weer thuis om 13;30 in Ons Genoegen tegen Uitgeest.
Scores: Mart Kikkert 15, Gerbrand de Wit 9, Sven de Jong, Sam Ekker en Job Smit 8, Tijn Zeeman 6

2 februari 2019:Marels slecht op schot
Zaterdag speelde de basketballers van de Marels in een spiksplinternieuwe sporthal in Volendam. Na een goed begin verloren de Marels de wedstrijd door zelf veel te weinig te scoren.
De sporthal de Seinpaal is sinds januari in gebruik. Met nieuwe belijning wat onder andere een grotere vierkante bucket (3-seconden gebied) inhoud. Dat was even wennen maar in het eerste kwart liep het best goed. Volendam kwam wel op voorsprong van 4 punten maar de Marels kwamen terug en stonden met 10-12 voor in het eerste kwart. Het tweede kwart gingen zowel de Marels als Volendam in zoneverdiging. Volendam scoorde iets beter dan de Marels en pakte met rust een voorsprong van 12-10. In de rust speelde de Marels wel in op de andere basket maar dat kwam er niet uit in het derde kwart. Waar bij Volendam alle ballen er in vlogen ging bij de Marels alles mis. Ook passes op elkaar kwamen niet aan. Met slechts 2 punten in dit kwart tegen 16 van Volendam kwam de Marels op een flinke achterstand. In het vierde kwart werd nog geprobeerd met een man-to-man verdediging het Volendam moeilijker te maken. Sam Ekker werd ingebracht om driepunts schoten te nemen. Dat lukte een keer maar de verdediging van Volendam bleek e sterk om dichterbij te komen. Zo won Volendam afgetekend met 51-26.
Zondag 10 februari spelen de Marels om 13;30 in Ons Genoegen tegen koploper JBC.
Scores: Gerbrand de Wit 9, Sven de Jong 6, Sam Ekker 5, Mart Kikkert, Tijn Zeeman en Joshua Brouwer 2

27 januari 2019:Marels winnen met zone verdediging
Zondag speelde de Marels U16 in en tegen Aalsmeer met slechts zes spelers. Met maar één wissel werd er toch knap gewonnen met 35-47 door een strakke verdediging.
Vorig jaar won Aalsmeer nog op Texel. Met maar zes spelers leek het een lastige opgave om uit van Aalsmeer te winnen. Toch kwam de Marels op voorsprong met onder andere een fast break waarbij een strakke pass van Mart Kikkert bij Joshua Brouwer aan kwam en deze met een fraaie lay up af maakte. Even erna botste Sam Ekker met een tegenstander waardoor z'n voortand er half af brak. Dat was natuurlijk even schrikken voor hem en het team. Gelukkig bleek de pijn mee te vallen en kon hij later verder. Aalsmeer kwam wel weer langszij aan het einde van het eerste kwart met 12 tegen 12. Voor het tweede kwart werd besloten verder te gaan met een zone verdediging i.p.v. man to man. Met drie lange spelers en maar één wissel was dat een optie om de scores van Aalsmeer tegen te houden. Dat ging de Marels goed af. De eerste minuten werd niet gescoord. Met name op de kop van de bucket lieten Sam Ekker en Tijn Zeeman geen ruimte voor een doorbraak. In de aanval werd beter gepassed tussen Mart Kikkert, Gerbrand de Wit en Job Smit. Job Smit kwam het meeste vrij onder de bucket en pakte 8 van de 14 punten tegen maar 6 van Aalsmeer. In het derde kwart werd hetzelfde gespeeld. Alleen was de Marels wat slordiger in de opbouw. Aalsmeer kon met de tegenstoot iets dichter bij komen met 11-8 in dit kwart. Het vierde kwart startte met een voorsprong van 5 punten. De zone stond als een huis en de Marels scoorde vier keer op rij in de eerste minuten. De voorsprong werd flink uitgebouwd en de winst kon ze niet meer ontgaan. Job Smit werd topscorer en Tijn Zeeman zette met de laatste score de eindstand op 35-47.
Scores: Job- Smit 17, Mart Kikkert 14, Gerbrand de Wit 10, Tijn Zeeman 4 en Joshua Brouwer 2

20 januari 2019:Marels geven wedstrijd uit handen
De Marels U16 speelde zondag voor het eerst tegen WVGV, het gemengde team uit Weesp. De wedstrijd kwam moeizaam op gang. De eerste twee kwarten bleven de Marels voor maar de laatste twee kwarten waren voor Weesp waardoor verloren werd met 47-55.
De eerste twee minuten werd er door beide teams niet gescoord. Wel kansen maar geen goede afronding. Weesp opende met de eerste twee scores. Daarna kwamen de Marels pas goed door tegen het fysiek spelende Weesp. Een enkele fout werd afgefloten maar uit de vrije worpen werd maar 50% gescoord. Met een score van Job Smit in de laatste minuut van het eerste kwart wisten de Marels toch een voorsprong te nemen van 13-8. In het tweede kwart konden de Marels wel een voorsprong behouden maar makkelijk ging dat niet. Het gemengde team van Weesp deinsde niet terug van hard verdedigen. Veel punten werden er dus niet gemaakt en met rust was het nog maar 22-19 voor de Marels. Na de rust kwam Weesp op stoom en kregen de Marels een aantal fouten tegen. Dit leidde tot wat frustraties binnen het team wat het spel niet ten goede kwam. Weesp scoorde 18 punten tegen 12 van de Marels zodat ze een voorsprong namen van 3 punten. In het vierde kwart kwamen de Marels nog wel terug tot 39-38. Maar met Gerbrand de Wit en Job Smit op 4 fouten moest voorzichtig verdedigd worden. De beste schutter vaan Weesp miste geen schot meer wat bij de Marels wat moeizamer ging. Zij konden hierdoor iets uitlopen en de wedstrijd naar zich toe trekken met een eindstand van 47-55.
Scores: Mart Kikkert 19, Gerbrand de Wit 17, Job- Smit 7 en Sam Ekker 4

12 januari 2019:LC Players Uitgeest feller dan de Marels

Zaterdag speelde de Marels U16 de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie uit in Uitgeest tegen LC Players. Na de vakantie was dat weer even wennen want na 3 minuten spelen stond het 12-2 voor Uitgeest. Uiteindelijk was de eindstand 59-50.
De eerste aanval was voor de Marels maar ging mis. Daarna namen LC Players het spel over met een full court press (verdedigen over het hele veld vanaf uitgooi). Daar schrokken de Marels nogal van en verspeelde zo veel ballen zodat ze na 3 minuten al tegen een 12-2 achterstand aankeken. Met een time-out moesten de koppies weer even op scherp. Dat pakte goed uit. Aan het einde van het eerste kwart was het weer gelijk met 12-12. In het tweede kwart konden de Marels dit niet vast houden. LC Players liep uit naar 32-23. De rust kwam dus als geroepen. Het derde kwart werd weer goed gestart. LC Players konden de Marels alleen met fouten afstoppen. Met een stand van 34-33 werd het weer een wedstrijd. Na wissels van LC Players liepen ze uiteindelijk toch weer uit naar 51-38 aan het einde van het derde kwart. In het vierde kwart waren de Marels wel beter. Zij scoorde 12 punten tegen 8 van LC Player. Het was alleen niet genoeg om de wedstrijd te winnen.
Scores: Gerbrand de Wit 23, Mart Kikkert 18, Job Smit 4, Sam Ekker 3 en Tijn Zeeman 2

16 december 2018: De Marels winnen en worden derde
Zondag speelde de Marels de laatste wedstrijd van de halve competitie thuis tegen MBCA Amstelveen. Op papier een makkie tegen de op één na laatst geplaatste, maar de Marels speelde met Ouwe Sunderklaas in de benen. Pas in het laatste kwart liepen ze echt weg met uiteindelijk een 67-44 overwinning.
Het doel was winnen met het liefst meer dan 30 punten verschil zodat ook het doelsaldo beter werd dan de nummer 4 in de competitie. De eerste 5 minuten in het eerste kwart liep het totaal niet. De aanvallen strandde in opbouw of met een onmogelijk schot. Zo haalde de Marels na 5 minuten nog maar 3 punten tegen 5 van MBCA. Tijd voor een time out. Uiteindelijk werd het 14-9 na het eerste kwart. Het tweede kwart gaf eenzelfde beeld. Wel meer scores met 17 maar ook MBCA kon er 11 maken. In de rust werd er op gewezen dat er meer en beter gepassed moest worden om harder uit te lopen. In eerste minuten van het derde kwart kwam dat totaal niet uit de verf. MBCA was de enige die scoorde en kwam op 5 punten naderbij. Er werd maximaal gewisseld met de drie spelers van de bank. Zo werd de schade nog enigszins beperkt tot 13-14 voor MBCA in dit kwart. In het vierde kwart werd er sneller en beter gepassed. Hierdoor pakte meerdere spelers een score in dit kwart met een dubbeling van de score t.o.v. MBCA tot gevolg 23-10. Noemenswaardig is dat Gerbrand de Wit als center in de aanval voor de derde wedstrijd op rij meer dan 30 punten scoorde voor de Marels.
Voor De Marels scoorden: Gerbrand de Wit 32, Mart Kikkert 16, Sven de Jong 8, Sam Ekker 6, Job Smit 3, Tijn Zeeman 2marelsU162

8 december 2018: De Marels stellen de winst in de tweede helft veilig
Zaterdag speelde de Marels uit tegen Ons Gezellen in Haarlem. De Wedstrijd begon stroef. Na een ruststand van 24-26 liepen de Marels pas in de tweede helft uit naar een mooie overwinning met 44-70.
In het eerste kwart namen de basketballers wel afstand van Ons Gezellen met 2-7 maar daarna kwam er een fase waarbij geen aanval tot een schotpoging resulteerde. Ons Gezellen kon dus vrij gemakkelijk bij komen tot 6-9 aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart lag de wedstrijd veel meer open. Er werd meer gescoord over en weer. Gerbrand de Wit pakte 14 punten in dit kwart. Ons Gezellen bleef ook goed bij de les en scoorde zelfs een punt meer. Gelukkig had Sam Ekker nog een driepunter in dit kwart zodat het met 24-26 bij rust nog steeds spannend was. In het derde kwart versterkte de Marels de verdediging met Job Smit en Mats Lüder. In de opbouw liep het ook beter met hulp van Mart Kikkert en Joshua Brouwer. De Marels konden eindelijk een gaatje slaan mede door scores van Sven de Jong, Mart Kikkert en Joshua Brouwer. De Marels scoorde maar liefst 24 punten in dit kwart tegen 10 van Ons Gezellen. In het vierde kwart kon ook Job Smit en Mats Lüder nog tot scoren komen. Bij de vrije worpen van Ons Gezellen was Tijn Zeeman alleen even in de war. Hij pakte de rebound en scoorde in de eigen basket! Gelukkig was de voorsprong groot genoeg en had geen effect meer op de wedstrijd die met 44-70 gewonnen werd. Alle spelers wisten weer te scoren.
Voor De Marels scoorden: Gerbrand de Wit 30, Mart Kikkert 21, Sven de Jong 6, Job Smit 4, Sam Ekker 3, Mats Lüder en Joshua Brouwer 2

2 december 2018: De Marels winnen spannende wedstrijd van Apollo Amsterdam
Apollo Amsterdam was met een gelijk aantal wedstrijdpunten een geduchte tegenstander voor de basketballers van de Marels. Dat bleek ook wel in de wedstrijd zondag. Beide teams gingen gelijk op. In de eindfase trokken de Marels aan het langste eind en trokken de wedstrijd naar zich toen met een eindstand van 67-58.
Van te voren was al bekend dat de scores van Apollo met name van de nummer 10 kwamen. Daar werd zo veel mogelijk rekening mee gehouden in de verdediging. Toch was het met name deze speler die, met 14 punten in het eerste kwart, er voor zorgde dat Apollo een voorsprong wist te houden. De Marels bleven gelukkig wel in het spoor. Met een zeer offensief eerste kwart was de stand 19-21. In het tweede kwart verdedigde Job Smit de nummer 10 en ving Gerbrand de Wit hem op bij eventuele doorbraak. Dat pakte goed uit. Gerbrand en Job pakte ook de nodige punten. Zo bleef de score in het tweede kwart in evenwicht met 15-15. In het derde kwart liep de nummer 10 van Apollo tegen z'n derde persoonlijke fout aan en werd gewisseld. De Marels speelde op hetzelfde niveau. Ook Joshua Brouwer wist te scoren. Met 12 punten voor de Marels en slechts 8 punten voor Apollo stonden de Marels in het derde kwart 2 puntjes voor. Het vierde kwart zou beslissend worden. De sterkste bezetting van Apollo kwam in het veld. De Marels verdedigde met verve en Apollo kwam niet tot scoren. Toch was de Marels ook was slordiger in de opbouw met veel balverlies. Door goed samenspel in de bucket en vele scores van Gerbrand de Wit en zelfs een driepunter van Sam Ekker werd een gaatje van 4 punten geslagen. In de einsfase speelde Apollo alles op alles. Door het storende werk van Tijn Zeeman en de lange mannen kwamen ze alleen niet altijd door. Er was hierdoor meer ruimte in de tegenaanval waar de snelle Sven de Jong van kon profiteren. Man of de match werd Gerbrand de Wit met 33 punten
Voor De Marels scoorden: Gerbrand de Wit 33, Mart Kikkert 16, Job Smit 7, Sven de Jong 6 Sam Ekker 3 en Joshua Brouwer 26transport2018

24 november 2018: De Marels winnen in Spaarndam
Zaterdag hebben de basketballers van de Marels een achterstand omgebogen in een overwinning tegen BV Spaarndam. De eindstand kwam op 44-53.
De helft van de spelers van de Marels kwamen door feestjes of schoolkamp niet aan trainen toe en gingen dus minder fit mee naar Spaarndam. Daardoor werd er ook niet met de basis vijf gestart. Dat pakte niet zo goed uit. De Marels kwamen amper tot scoren en Spaarndam liep uit naar een stand van 8-2 in de 6e minuut. Bij de score van 8-4 pakte Spaarndam een time out waar gretig gebruik van gemaakt werd door de Marels. Alle lange mannen werden opgesteld en er werd compacter verdedigd. Mede door 8 punten van Mart Kikkert werd de score 10-14 aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart kwamen de punten van Job Smit, Gerbrand de Wit en Mats Luder. Spaarndam kwam er met 2 punten niet meer aan te pas door een sterke verdediging van de Marels. Zo was er bij rust een voorsprong opgebouwd van 12-26 en kon er in het derde en vierde kwart weer veel gewisseld worden en kwam iedereen aan de nodige speelminuten. Spaarndam kwam wel wat dichterbij door soms slordig balverlies van de Marels. Vaak werd er dan weer een tandje bijgezet in de omschakeling. Mooi om te zien was dat alle spelers wisten te scoren. Mede hierdoor bleef de voorsprong uiteindelijk 9 punten.
Voor De Marels scoorden Mart Kikkert 14, Gerbrand de Wit 12, Job Smit 10 Sam Ekker 7, Sven de Jong 4, Tijn Zeeman, Mats Dekker en Joshua Brouwer 2.


11 november 2018:
De Marels verliezen fysieke wedstrijd van Aalsmeer

18-11-11MarelsDe basketballers van de Marels gingen gelijk op in de wedstrijd zondag tegen Aalsmeer. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het steeds fysieker. Uiteindelijk was de stand 55-64 in het nadeel van de Marels.
De Marels opende de score meteen vanaf de sprongbal. De tegenaanval van Aalsmeer ging ook meteen raak binnen een minuut. Zo ging het spel over en weer. De Marels hadden lengte overwicht dus de scores kwamen m.n. van de lange mannen Gerbrand de Wit, Mart Kikkert en Job Smit. De tegenstander maakte wel wat duw- en trekfouten om dit tegen te houden. De Marels blokte heel wat aanvallen af van Aalsmeer maar ook zo nu en dan met persoonlijk contact. Het eerste kwart sloot met 16-15 in het voordeel van de Marels af. In het tweede kwart eenzelfde beeld. De Marels verspeelde alleen wat meer ballen in de opbouw. Daardoor kwam Aalsmeer tot meer aanvallen. Met rust was de stand weer gelijk getrokken. In het derde kwart werd Mart Kikkert aan de kant gehouden omdat hij met 4 fouten op scherp stond. De eerste minuten ging het nog wel gelijk op maar, nadat Aalsmeer meer druk op de opbouw van de Marels ging zetten liepen ze iets uit. Dat het fysieker werd was te merken aan de vrije worpen. Hier werd door beide teams alleen weinig uit gescoord. Het vierde kwart begon de Marels met een achterstand van 40-48. Aalsmeer kon deze voorsprong behouden en zelfs nog uitbouwen tot 14 punten. Met een eindspurt van de Marels kwamen ze nog terug tot 7 punten. Maar toen Mart Kikkert z'n 5e fout kreeg kwam de winst voor Aalsmeer niet meer in gevaar.
Voor De Marels scoorden Mart Kikkert 15, Gerbrand de Wit 13, Job Smit 10 Sam Ekker 7, Sven de Jong 6 en Tijn Zeeman 4.

3 november 2018: De Marels verliezen van koploper
Zaterdag speelden de basketballers van de Marels in en tegen Hoofddorp die nog geen verliespunten heeft. Ook de Marels moest buigen voor Hoofddorp en er werd verloren met 56-30.
Het begon al niet goed voor de Marels; voor de warming up was te weinig tijd waardoor de eerste drie scoringskansen door de Marels niet benut werden. Anders hadden ze nog voor kunnen staan. Hoofddorp scoorde wel en kon een gaatje slaan tot 14-8 in het eerste kwart. In het tweede kwart verloor de Marels te veel ballen in de opbouw. Daardoor verspeelde ze te veel aanvallen en werd het Hoofddorp te makkelijk gemaakt. Met rust was het 31-16. In de rust werd gewezen op de kansen mits de Marels de bal in het team kon houden. Dat had effect in het derde kwart. De Marels scoorde 10 punten tegen 8 van Hoofddorp. Dit werd na wat wissels jammer genoeg niet vast gehouden in het vierde kwart. Daardoor liep Hoofddorp toch nog uit naar de eindstand van 56-30. Een compliment is te geven voor het verdedigende vermogen van de Marels. In de andere wedstrijden van Hoofddorp wonnen ze met hogere scores.
Voor De Marels scoorden Mart Kikkert (14), Gerbrand de Wit (8), Job Smit (4) Sam Ekker en Sven de Jong (2).

6 oktober 2018: De Marels winnen in IJmuiden
De basketballers van de Marels speelden voor het eerst tegen VBC Akrides in IJmuiden. Na een groot gedeelte van de wedstrijd op achterstand te hebben gestaan konden de Marels de wedstrijd m.n. in de tweede helft naar zich toe trekken en wonnen ze uiteindelijk met 28-38.
De Marels hadden een lengte overwicht en waren op papier ook beter. Het leek wel of ze met deze instelling ook op het veld stonden. Akrides beet flink van zich af en de Marels waren te passief om er iets tegen in te brengen. Veel aanvallen stranden al in de opbouw. Op de klok heeft een 10-4 achterstand gestaan. Time outs en een onrustige coach tot gevolg. Pas laat in het tweede kwart kwamen de Marels bij door scores van Mart Kikkert en Gerbrand de Wit. Net voor rust werd zelfs de eerste voorsprong gescoord door Tijn Zeeman 20-22. In het derde kwart liepen de aanvallen niet veel beter maar de verdediging van de Marels stond als een huis. Akrides scoorde hierdoor maar 3 punten tegen 8 van de Marels. Zodoende sloegen de Marels een gaatje en kon er goed door gewisseld worden in het vierde kwart. Sam Ekker en Joshua Brouwer kwamen ook tot scoren en de Marels liepen uit naar een eindstand van 28-38.
Voor De Marels scoorden Mart Kikkert (14), Gerbrand de Wit (12), Sam Ekker (6), Tijn Zeeman (4) en Joshua Brouwer (2).


30 september 2018:
Zondag beleefden De Marels een spannende wedstrijd. De tegenstander was Lake City Players uit Uitgeest. De Marels kwam goed uit de startblokken, en behielden de eerste drie kwarten een lichte voorsprong. Mart Kikkert en Sven de Jong wisten in het eerste kwart al meteen flink te scoren. De volgende twee kwarten kwam ook de rest van het team aan scoren toe.
Het laatste kwart begon Lake City meer druk te geven. Omdat bij De Marels het scoren niet meer zo gemakkelijk ging, kreeg de tegenstander een kleine voorsprong. Twee minuten voor tijd stond de eindstand van 54-55 al op het bord. Lake City speelde de tijd slim uit, waardoor de punten niet op Texel bleven. Voor De Marels scoorden Mart Kikkert (21), Sven de Jong (11), Gerbrand de Wit (11), Job Smit (8), Mats Luder (2) en Joshua Brouwer (1).


23 september 2018: Marels winnen spannende strijd
20180923-3De eerste thuiswedstrijd van de Marels in Ons Genoegen tegen Early Birds uit Purmerend is met een miniem verschil gewonnen. Na twee wisselende kwarten en twee gelijkwaardige kwarten werd de eindstand 44-43.
De eerste twee aanvallen van de Marels eindigde in vrije worpen door persoonlijke fouten van Early Birds. Dat gaf meteen al aan dat de Early Birds zeer fysiek speelde. Zelf scoorde Early Birds weinig door een sluitende verdediging van de Marels. Wel kostte dit een blessure bij Gerbrand de Wit. In de omschakeling was de Marels erg effectief waardoor in het eerste kwart een voorsprong van 12-5 genomen werd. In het tweede kwart oefende Early Birds veel druk uit in de opbouw van de Marels. Dit had veel balverlies en tegenscores tot gevolg. Zelfs een time out mocht niet baten. Early Birds scoorde 17 punten tegen 10 voor de Marels. Met rust was de wedstrijd dus weer geneutraliseerd tot 22-22. In het derde kwart waren de Marels iets meer balvast. Ook veel snelle omschakelingen van m.n. Mart Kikkert, Sam Ekker en Tijn Zeeman met scores tot gevolg. Early Birds kon wel bij blijven maar de Marels scoorde net één puntje meer met 11-10. Het kwam dus aan op het vierde kwart. De Marels pakte de eerste 6 punten. Early Birds begon zich te frustreren wat de kwaliteit van het spel niet te goede kwam. Ook de Marels maakte fouten. De belijning in Ons Genoegen koste de Marels zeker vijf aanvallen door uitballen met de voet. Early Birds kwam weer bij. Gerbrand de Wit was weer inzetbaar en kon met Job Smit de druk onder het bord weer opvoeren met uitstekende rebounds. De score in het laatste kwart bleef met 10-10 in evenwicht waardoor de Marels met slechts één punt de winst binnen haalde.
Komende zondag 30 september spelen de Marels weer thuis in Ons Genoegen om 12;30.
Scores: Mart Kikkert 17, Sam, Ekker 7, Tijn Zeeman 6, Sven de Jong 5, Job Smit 4, Gerbrand de Wit 3, en Joshua Brouwer 2.


15 september 2018: Marels U16 verslagen in Beverwijk
De Marels spelen dit seizoen in een hogere leeftijdsklasse U16 (onder 16 jaar). De eerste wedstrijd in Beverwijk was zeer leerzaam. Er werd uiteindelijk verloren met 97-56.
Al in het eerste kwart maakte Racing Beverwijk het verschil. De grote vereniging beschikte over 10 spelers van 15 jaar. Dat zag je terug in de snelheid en kracht van het spel. In de aanval kregen de Marels moeilijk de bal bij de bucket. In de omschakeling was Beverwijk heel snel en doeltreffend. Voor de Marels scoorde Gerbrand de Wit, Sven de Jong en Sam Ekker de eerste punten van het seizoen. Beverwijk dubbelde de Marels dik met 32-12. In het tweede kwart eenzelfde beeld al wisten de Marels de aanvallen van Beverwijk iets beter te pareren. met rust was de stand 58-23. In het derde kwart gaf Racing Beverwijk meer kans aan de bankspelers. Daardoor ontstond er ook meer ruimte voor de Marels. Dit werd goed opgepakt. Job Smit kon onder het bord goed scoren en Sam Ekker haalde punten uit afstandsschoen. In de verdediging werden alle ballen door de Marels ge-rebound. Het derde kwart haalde de Marels dan ook meer punten dan Beverwijk 12-15 met een stand van 70-38. In het vierde kwart stelde de Marels twee doelen; zelf meer dan 50 punten scoren en Beverwijk van de 100 af houden. Het was duidelijk dat de 100 punten het doel werd voor Beverwijk met de beste selectie in het veld. De Marels waren alleen veel beter opgewassen tegen het spel van Beverwijk. In de aanvallen vonden de spelers elkaar veel beter. Daardoor werden 18 punten gescoord door de Marels. Racing Beverwijk bleef steken op 27 punten. De eindstand van 97-56 voelde hierdoor als een overwining. Komende zondag 23 september spelen de Marels thuis in Ons Genoegen om 12;30.
Scores: Job Smit en Sam, Ekker 12, Gerbrand de Wit 11, Sven de Jong 8, Mart Kikkert 5, Joshua Brouwer 4, Mats Lüder en Tijn Zeeman 2.*****************************************************************

Archief; seizoen 2017/2018:

22 april 2018:
Marels ongeslagen eerste

SAM 1765 2Voor de competitie stond er niets meer op het spel maar de Marels speelde wel voor de eer zondag tegen de nummer 2 van de competitie: Hoofddorp. Hoofddorp was vorige week al bekroond tot kampioen omdat de Marels eerste is met twee dispensatiespelers. In een fel duel werd het 65-41 en zo werden de Marels ongeslagen eerste.
Vanaf het begin was het een echte wedstrijd. Het spel vloog heen en weer en tot halverwege het eerste kwart liep de stand gelijk op. Pas in de laatste twee minuten liepen de Marels iets uit met scores van Job Smit en Mart Kikkert. Daardoor gelijk een mooie voorsprong van 20-10 aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart kon de Marels de voorsprong uitbouwen. Tijn Zeeman en Joshua Brouwer brachten de bal goed op tegen een sterk verdedigend Hoofddorp. Hulp daarbij kwam van Sam Ekker een Mats Lüder. Met snelle aanvallen kon Sven de Jong z'n punten pakken en anders was er een rebound van Gerbrand de Wit of Job Smit. Stand met rust 35-22. In het derde kwart liep het rommelig. Hoofddorp speelde fysiek. Ook in de aanval. Door het scherpe scheidsrechters duo Eric Venneker en Jaap de Wijk werd er aan beide kanten strak gefloten. Door een aantal aanvallende fouten van Hoofddorp liepen ze in de foutenlast. Wel hielden ze ook de Marels regelmatig van het scoren af. Er was een time-out nodig om weer een goede opbouw van het spel te krijgen. Zo kwam ook Mats Lüder tot scoren. De Marels scoorde 10 tegen 9 van Hoofddorp in het derde kwart. Het laatste kwart was een kwestie van uitspelen. De eerste speler van Hoofddorp werd er uit gestuurd met 5 persoonlijke fouten en er stond een goede schutter op scherp met 4 persoonlijke fouten. De Marels kon lekker hun eigen spel spelen en liepen nog verder uit tot de einstand van 65-41 op het scorebord. Om de eerste plek toch te vieren deelde Smakelijk&Meer prachtige petten uit en werd er afgesloten met taart en drinken.
Scores: Job Smit 20, Gerbrand de Wit en Mart Kikkert 13, Sven de Jong 12, Sam Ekker 4, Mats Lüder 2 en Tijn Zeeman 1.

15 april 2018: Marels eindigen eerste in de competitie
Zondag speelde de Marels tegen de nummer 3, Landslake Lions uit Landsmeer. Een fysiek sterk spelend team. Het werd dan ook een ongekend spannende wedstrijd. Uiteindelijk trok de Marels aan het langste eind en won met 44-51. Ze zijn daarmee 1e in de competitie met nog één wedstrijd te gaan.
Landslake Lions is een grote club en heeft een fysiek sterk team. De Marels hadden dan ook flink moeite in de aanval er door te komen. Alleen Gerbrand de Wit en Sven de Jong scoorden. Ook Landslake was niet erg op schot maar scoorde wel meer in het eerste kwart met een stand van 6-8. Het tweede kwart liep veel beter. De aanvallen liepen sneller door opbrengen van Tijn Zeeman en Joshua Brouwer wat in het voordeel was voor de Marels. Ook Job Smit pakte zijn punten. In de rust werd het 20-24. In het derde kwart werd het weer spannend. Bij Landslake Lions vielen de driepunters goed. De Marels scoorde ook wel maar miste ook een aantal opgelegde kansen. Mart Kikkert pakte 6 punten. De stand was aan het derde kwart weer gelijk met 36-36. Het moest dus in het laatste kwart gebeuren. Dat was te merken aan het spel, want het werd steeds fysieker. De kleinere spelers van de Marels kwamen deze wedstrijd dan ook niet tot scoren. Sven de Jong kon de hele wedstrijd veel scoren op snelheid en deed dat ook in het vierde kwart. Gerbrand de Wit scoorde in ieder kwart door gebruik van zijn lengte. In de slotminuten had de Marels een voorsprong van slechts 3 punten. De bal in het team houden was dus het advies. Juist in de laatste minuut scoorde Job Smit op eigen kracht 4 belangrijke punten. Hierdoor kon Landslake Lions niet meer langszij komen en won de Marels deze wedstrijd en de competitie. Helaas mogen ze zich door twee leeftijdsdispensaties geen kampioen noemen maar tot nu toe ongeslagen dit jaar is een enorme prestatie.
Scores: Gerbrand de Wit 18, Sven de Jong 16, Job Smit 10, Mart Kikkert 7
Volgende en laatste wedstijd: zondag 22 april om 12:30 uur in de Koninghal tegen de nummer twee Hoofddorp.

8 april 2018: Marels fier bovenaan

verkleind00010Nog drie wedstrijden te spelen voor de Marels tegen de nummer 2, 3 en 4. Zondag Speelde de Marels tegen de nummer 4, Onze Gezellen uit Haarlem. De start van de wedstrijd was zwak maar de Marels herpakte zich en wonnen met ruime voorsprong, 56-39.
De sprongbal was voor de Marels maar er was geen controle waardoor Onze Gezellen over nam en gelijk scoorde. De Marels verspeelde veel aanvallen door foute passes of aannames. Daardoor duurde het tot in de vierde minuut voordat de Marels scoorde uit een vrije worp. De tegenaanval was gelijk voor Onze Gezellen dus met een stand van 1-4 werd er gelijk een time-out genomen. Met de nodige wissels werden de koppies even op scherp gesteld en pakte de Marels het initiatief. Onze Gezellen wist meteen niet meer te scoren in het eerste kwart waardoor de voorsprong op liep naar 15-4 voor de Marels. In het tweede kwart werd er ook doorgepakt. Gerbrand de Wit draaide als een echte center vaak weg van zijn tegenstander en wist veel te scoren. Ook Sven de Jong en Tijn Zeeman hadden veel onderscheppingen met scores uit de tegenaanval. Met rust was er een comfortabele voorsprong van 31-12. In het derde kwart werd er ook uitstekend gecombineerd en liepen de aanvallen over veel schijven. Onze Gezellen wist iets meer te scoren maar kwamen niet dichterbij met 47-26 aan het einde van het derde kwart. Het vierde kwart was wel voor Onze Gezellen. De Marels eindigde zoals ze begonnen waren met veel balverlies en onrustig spel. Onze Gezellen scoorde in dit kwart 13 punten tegen 9 van de Marels. De Marels wonnen evengoed zoals het de hele competitie het geval is. Met nog twee wedstrijden te gaan hoeven ze er nog maar één te winnen om als eerste te eindigen.

Scores: Gerbrand de Wit 17, Sven de Jong 9, Sam Ekker en Job Smit 8, Tijn Zeeman en Mart Kikkert 6, Mats Lüder 2
Volgende wedstijd: zondag 15 april tegen de nummer twee Landslake Lions in Landsmeer.

25 maart 2018: De Marels boeken recordwinst op Christofoor

Zondag hebben de Marels thuis in de Koninghal een record overwinning behaald op Christofoor uit Badhoevedorp. Door goed en snel samenspel werd de einduitslag 103-33.Image00002De Marels starten gelijk fel met snelle aanvallen en scores van Sven de Jong, Mart Kikkert, Sam Ekker en Job Smit. Na vijf minuten scoorde de Christofoor pas de eerste twee punten. De Marels hadden er toen al 14. Na vlot doorwisselen pakte ook Gerbrand de Wit en Tijn Zeeman nog extra punten en kwam er 23-4 op het scorebord na het eerste kwart. Het Tweede kwart ging de Marels in hetzelfde tempo door. Veel steals (balovernames) van Sven de Jong, Joshua Brouwer, Sam Ekker en Mats Lüder wat resulteerde in fast breaks. In de opbouwende aanvallen pakte Gerbrand de Wit veel directe scores maar ook via de rebounds. In de pauze was de stand 53-10. In het derde kwart pakte Tijn Zeeman maar liefst 8 punten m.n. uit steals en snelle uitbraken. In de verdediging kwam het gemengde team nagenoeg niet langs Gerbrand de Wit die als een stofzuiger veel schoten van doorgebroken spelers blokte. Met een stand van 75-16 aan het einde van het derde kwart leek de 100 punten haalbaar. De jongemannen werden wel gewaarschuwd dat dit geen doel op zich moest zijn om wanhoop schoten te voorkomen. Maar ook in het vierde kwart werd er goed overgespeeld en kon de speler in beste positie vaak scoren. Alle Marels spelers scoorde ook in deze wedstrijd. Wel kregen ze in het vierde kwart wat meer scores tegen maar met nog 2 minuten op de klok scoorde Gerbrand de wit voorbij de 100 punten. Mart Kikkert zette de eindscore op 103-33.
Scores: Gerbrand de Wit 26, Sven de Jong 18, Mart Kikkert 16, Sam Ekker en Tijn Zeeman 14, Job Smit 11, Mats Lüder en Joshua Brouwer 2
Volgende wedstijd zondag 8 april thuis in de Koninghal om 12:30.

10 maart 2018: De Marels verslaan Onze Gezellen Haarlem

Zaterdag speelde de Marels in Haarlem tegen de nummer drie in de competitie Onze Gezellen. Gemiddeld een langer team dan de Marels maar toch wisten de Marels de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Ze wonnen met 45-57.
In het eerste kwart werd er niet veel gescoord maar de Marels nam wel gelijk een kleine afstand van Onze Gezellen. Dit kwam mede door een de laatste aanval in dit kwart. Met nog maar 3 seconden op de klok mochten de Marels de bal nog uitnemen op eigen helft. Na twee passes kwam de bal aan de zijlijn ver van de basket bij Sam Ekker. Zijn schot werd een loepzuivere driepunter. Mede door zijn 7 punten in dit kwart werd het 6-11. Aan het begin van het tweede kwart namen de Marels wat meer afstand van de tegenpartij met scores van o.a. Sven de Jong en Mats Lüder. In het einde van dit kwart werd er alleen niet meer gescoord door veelvuldig balverlies in de opbouw. Zo kon Onze Gezellen weer terug komen in de wedstrijd en ze scoorde zelfs een punt meer dan de Marels in dit kwart; 10-9. In de rust werd er dus even tijd genomen om de puntjes op de i te zetten. En met effect. Het derde kwart liep flitsend. In de opbouw door Joshua Brouwer, Sam Ekker en Sven de Jong was de balrotatie hoger en de passes kwamen beter aan. Hierdoor kwamen er veel meer schotpogingen en velen gingen er in. Stand 29-43. In het vierde kwart zette Onze Gezellen nog wel aan om weer dichter bij te komen. Vele aanvallen stuitten echter op blocks van Gerbrand de Wit en Job Smit. En ook had Tijn Zeeman de nodige steals. Onze Gezellen scoorde in dit kwart twee puntjes meer (16-14) maar dat bracht de winst voor de Marels niet meer in gevaar.
Scores: Sven de Jong 15, Gerbrand de Wit en Mart Kikkert 12, Sam Ekker 9, Job Smit 4, Joshua Brouwer 3 en Mats Lüder 2
Volgende wedstijd zondag 25 maart thuis in de Koninghal om 12;30.

17 februari 2018: De Marels wint van Alkmaar Guardians

Zonder erg goed te spelen hebben de Marels zaterdag in Alkmaar evengoed gewonnen van de Guardians. Met en goede verdediging kwam de tegenstander ook maar weinig tot scoren en werd het 29-40.
Het eerste kwart begon redelijk. Met name Sam Ekker en Sven de Jong maakte de punten. De Marels hadden een voorsprong een lieten Alkmaar Guardians bijna niet in de bucket komen. Toch gingen er veel aanvallen verloren. Geen goede passing of de afronding liet te wensen over. Het kwart werd met 6-13 afgesloten. In het tweede kwart aan beide kanten nog minder scores. Sven de Jong en Job Smit maakte samen alle 8 punten voor de Marels tegen 4 van Guardians. Met rust dus wel een voorsprong van 10-21 maar voor de Marels een lage score. De hoop was dat na rust er meer gescoord zou worden. Het aanvallende spel was enigszins beter met scores van Gerbrand de Wit, Tijn Zeeman en Mart Kikkert. De verdediging stond sterk met Mats Lüder en Joshua Brouwer en er werden veel ballen onderschept door Sven de Jong en Tijn Zeeman. Het vierde kwart werd begonnen met een voorsprong van 15-33. Nadat er na 5 minuten totaal niet gescoord was werd een time out genomen en alle drie wisselspelers ingebracht. Dat bracht nog wel 7 punten maar Guardians kon er 14 scoren dit kwart. De winst ging mee naar Texel maar over de scores konden de Marels niet tevreden zijn.
Scores: Sven de Jong 11, Sam Ekker en Job Smit 8, Gerbrand de Wit 7, Mart Kikkert 4 en Tijn Zeeman 2
Volgende wedstijd zaterdag 10 maart uit in Haarlem.

4 februari 2018: De Marels te snel voor Landslake Lions
Zondag speelde de Marels thuis tegen de nummer 2, Landslake Lions uit Landsmeer. Een onbekende tegenstandeer voor de Marels en dus spannend hoe de wedstrijd zou verlopen. Na een gelijk opgaand begin speelde de Marels de sterren van de hemel en wonnen uiteindelijk dik met 75-40.

image-2018-02-05
Op papier en fysiek leek Landslake Lions een sterke tegenstander met een tweede plaats. Na de stroeve start vorige week tegen Hoofddorp waren de Marels dus gewaarschuwd om van het begin af aan goed over te spelen en de juiste passes te maken. De start was dan ook veelbelovend. De Marels zette nette aanvallen op en Gerbrand de Wit, Mart Kikkert, Sven de Jong en Sam Ekker wisten allemaal al in de eerste 5 minuten te scoren. Landslake wist alleen keurig bij te blijven met twee fantastische schutters. Het stond zelfs even 8-10 voor Landslake. Nadat er gewisseld werd bij Landslake en de Marels kwam Landslake niet meer tot scoren. Er was een ware rush op de basket van Landslake. Met een mooie en snelle opzet van Tijn Zeeman, Joshua Brouwer en Sven de Jong en veel scores van Gerbrand de Wit, Job Smit en Mart Kikkert maakte de Marels 25 punten in het eerste kwart tegen 10 van Landslake. In het tweede kwart gingen de Marels goed door. Veel goede bounchpasses (via de grond). Mart Kikkert wist punten te pakken onder het bord door met achterwaartse lay up. Gerbrand de Wit was in de bucket niet te stoppen. Samen waren ze in de eerste helft al goed voor 32 van de 45 gemakte punten tegen 26 van Landslake. In het derde en het vierde kwart was het alleen nog zaak om de Marels scherp te houden. Hierbij kwamen ook Tijn Zeeman en Sam Ekker goed uit de verf met steals en ook scores. Ook Job Smit was zowel verdedigend als scorend weer sterk. Zo was er weer een klinkende overwinning.
De scores kwamen van: Gerbrand de Wit 27, Mart Kikkert 22, Job Smit 9, Sven de Jong 8, Sam Ekker 7 en Tijn Zeeman 2
Volgende wedstijd zaterdag 17 februari uit in Alkmaar.

27 januari 2018: Spannende wedstrijd in Hoofddorp van de Marels
De Marels speelde zaterdag een zeer spannende wedstrijd in en tegen Hoofddorp. Het bleek een goede tegenstander met een sterke verdediging. Nagenoeg de hele wedstrijd stond Hoofddorp voor maar de Marels wisten er een verlenging uit te slepen. Uiteindelijk wonnen ze met 46-52.
De Marels startte met een kleine voorsprong door scores van Mart Kikkert maar in de 2e minuut kwam Hoofddorp met zeer balvaardige spelers voorbij. Hoofddorp bleek een uitstekende verdediging te hebben en een grote formatie van 9 spelers. Ze wisselden veel waardoor ze kort op de Marels konden blijven spelen. De Marels speelde met 6 man waardoor er maar één wissel was. Het leek wel of de Marels een beetje uit het spel gehaald waren. Er gingen veel aanvallen verloren door foute passes. Daar profiteerde Hoofddorp van en zo liep hun voorsprong uit naar 13-10 in het eerste kwart. Het beeld in het tweede kwart was niet veel anders. Door het vele balverlies hadden de Marels weinig scores. Alleen Mart Kikkert wist 7 punten te pakken en Sam Ekker 2. Gerbrand de Wit werd veel gehinderd in de bucket maar wist zijn vrije worpen niet te benutten. Hoofddorp scoorde iets minder waardoor de voorsprong niet veel uit liep met 23-19 in de rust. In het derde kwart leek Hoofddorp weg te lopen met 8 tot 10 punten voorsprong. Op dat moment kwam Gerbrand de Wit in de bucket beter op schot en maakten Sven de Jong en Job Smit ook hun punten. Als Sven de Jong zijn vrije worpen er ook in had gegooid waren de Marels zelfs weer bij gekomen. Hoofddorp behield de voorsprong door hun goede guard en center en beide teams scoorden 12 punten in dit kwart. Het vierde kwart werd goed begonnen. De bal werd keurig opgebracht door Joshua Brouwer en Sam Ekker. Gerbrand de Wit en Mart Kikkert konden achter elkaar scoren en de Marels zaten weer in de wedstrijd. De laatste minuten van de wedstrijd werden bloedstollend. Daardoor werden er over en weer ook veel persoonlijke fouten gemaakt. De Marels scoorde 50% van de vrije worpen maar raakte Gerbrand de Wit kwijt door een 5e persoonlijke fout. Na een benutte vrije worp en een score van Hoofddorp leek het gedaan maar in de laatste minuut wist Sam Ekker de gelijkmaker te maken. Met een stand van 42-42 werd er dus een verlenging van 5 minuten afgedwongen. Met een score van Mart Kikkert en Sven de Jong werd er gelijk een voorsprong afgedwongen. Job Smit moest de gevaarlijke center van Hoofddorp verdedigen. Een gouden greep bleek dat, want hij kwam niet meer tot scoren. De Marels pakte wel een paar persoonlijke fouten maar Hoofddorp kwam door de spanning in de wedstrijd niet meer tot scoren vanaf de vrije worplijn. Sam Ekker en Job Smit pakte de laatste scores voor de Marels en zo kwamen ze 10 punten in 5 minuten. Bij Hoofddorp lukte het offensief niet meer met maar 4 punten waardoor de Marels met 6 punten verschil toch de wedstrijd naar zich toe trokken.
Volgende wedstijd is thuis in de Koninghal op zondag 4 februari om 12;30 tegen de Landslake Lions.
De scores kwamen van: Mart Kikkert 20, Gerbrand de Wit 12, Sven de Jong 8, Job Smit en Sam Ekker 6

20 januari 2018: Uiteindelijk winnen de Marels dik
Zaterdag speelde de Marels tegen Christofoor in Badhoevedorp. Aanvankelijk leek het een makkelijke pot maar Christofoor kwam in het derde kwart dichtbij. Toen Job Smit het scorend op z'n heupen kreeg werd uiteindelijk nog dik gewonnen met 53-83.
Uit ervaring wisten de Marels bij aanvang dat er strenge scheidsrechters op het veld stonden. Er werd dus gesommeerd voorzichtig te verdedigen en vooral zelf veel punten te halen. Het eerste kwart begon scorend best wel goed maar er werden evengoed meer dan 5 teamfouten geïncasseerd. Dan mag de tegenpartij bij iedere persoonlijke fout vrije worpen nemen. Toch scoorde 6 van de 8 Marels spelers. Sven de Jong pakte 6 punten. Er werd wel een redelijke voorsprong opgebouwd van 9-18. In het derde kwart werd er wat slordig gepassed. Daar profiteerde Christofoor van. Door het strenge fluiten dorsten de verdedigers wat minder en zo kon Christofoor net als de Marels 14 punten maken en was het bij rust 23-32. Na rust hoopte we op betere passing en meer voorsprong te pakken. Dat pakte eerst helemaal verkeerd uit. De Marels speelde slordig en Christofoor scoorde zowel vanaf de driepuntslijn als in de basket. Christofoor kwam tot 3 punten achterstand terug op de Marels dus een time-out was hard nodig. Een toespraak en het inbrengen van Job Smit bleek een doorbraak te geven. Terwijl er veel verdedigende aandacht uit ging naar Mart Kikkert of Gerbrand de Wit kon Job Smit er op los scoren met maar liefst 12 punten in één kwart. De linkshandige speler draaide regelmatig weg van zijn tegenstander om vrij onder het bord zijn schot te kunnen nemen. Ook Mart Kikkert en Sam Ekker konden in dit kwart makkelijk het netje vinden. Christofoor scoorde ook veel en m.n. van de driepuntslijn maar kon niet voorkomen dat de voorstand van de Marels uit liep naar 42-56.
In het vierde kwart vielen de driepunters van Christofoor niet zo goed meer en de Marels bleven aanvallend scherp. Gerbrand de Wit pakte 6 punten totdat hij er met z'n 5e fout uitgefloten werd. De passing van onder andere Joshua Brouwer was der mate verbeterd zodat ook andere spelers zoals Mats Lüder en Tijn Zeeman tot scoren kwamen. Zo kwamen alle spelers weer tot scoren en werd het toch een klinkende overwinning. Man of the match was Job Smit met zijn hoogste score ooit met 24 punten.
De overige scores kwamen van: Mart Kikkert 19, Gerbrand de Wit 14, Sam Ekker 10, Sven de Jong 6, Tijn Zeeman en Mats Lüder 4, Joshua Brouwer 2
Volgende wedstijd is 27 januari uit tegen BV Hoofddorp.

14 januari 2018: Marels starten nieuwe competitie goed
14 01marels2De basketballers van de Marels zijn zondag goed gestart in de nieuwe competitie. In de Koninghal werd het 52 – 23 tegen Alkmaar Guardians.
Het was even afwachten hoe de nieuwe tegenstander van de Marels zou spelen. Alkmaar Guardians komt uit een hogere poule en er was nog nooit tegen gespeeld. De Alkmaarders konden goed dribbelen maar de aanvallers waren niet opgewassen tegen de sterke verdediging van de Marels. Vanaf de eerste minuut kwamen de Marels voor te staan en gaven die voorsprong niet meer uit handen. Een aantal mooie combinaties met Sam Ekker, Tijn Zeeman en scores van Sven de Jong. In de bucket kon Gerbrand de Wit z'n punten pakken. Na het eerste kwart was het 12-5. Het tweede kwart was niet veel anders. De Marels pakte niet al hun kansen door slordig balverlies en mindere rebounds. In dit kwart kwamen wel Tijn Zeeman met steals en Job Smit in de bucket tot scoren. De Marels liepen zo uit naar een voorsprong van 22-11 met rust. In de rust werden de puntjes nog even op de i gezet. Dat had tot gevolg dat de bal sneller gespeeld werd en er meer ruimte kwam voor de aanvallende spelers. M.n. Sven de Jong met 5 punten en Mart Kikkert met 6 punten konden hiervan profiteren in het derde kwart. De center van de Guardians kwam in de foutenlast en moest het veld verlaten. Zij kwamen ook slecht tot scoren in dit kwart door goed verdedigen van de Marels en veel blocks op de bal van Gerbrand de Wit. Er werden 17 – 4 punten gescoord in het voordeel van de Marels. In het vierde kwart werd in de eerste aanval gelijk Mats Lüder vrij gespeeld en die kwam tot scoren. Joshua Brouwer en Tijn Zeeman waren belangrijk in afpakken en opbrengen van de bal. Gerbrand de Wit en Sven de Jong kwamen hierdoor weer in goede scorende posities. In het laatste kwart vielen er wat meer afstandsschoten van de Guardians door het netje maar ze kwamen niet meer dichterbij.
Volgende wedstrijd is zaterdag in Badhoevedorp. Eerste thuiswedstrijd is zondag 4 februari om 12;30 in de Koninghal.
Scores: Gerbrand de Wit 16, Sven de Jong 13, Tijn Zeeman 7, Mart Kikkert 8, Job Smit 4, Sam Ekker en Mats Lüder 2

17 december 2017: Marels 1e met volle winst, D fouten smet op wedstrijd
Zondag speelde de Marels hun laatste basketballwedstrijd van de competitie tegen K.T.C. uit Haarlem. De Marels had geen enkel probleem met de tegenstander. Grote smet op de wedstrijd was een slaande tegenstander die, door de worsteling erna, Mart Kikkert ook een diskwalificerende fout aansmeerde. De Marels wonnen met grote overmacht met 72-22.
Vanaf het begin namen de Marels meteen al afstand. De snelle mannen Sven de Jong en Tijn Zeeman opende de scores. Gerbrand de Wit werd in de basket een aantal keren met persoonlijke fouten van het scoren afgehouden. Verdedigend stond het als een huis. K.T.C. scoorde pas toen de Marels al 10 punten had. Het kwart werd met 19-6 voorsprong afgesloten. Vrij vlot in het tweede kwart raakte een K.T.C. speler geblesseerd aan de enkel. Hierdoor hadden ze geen wissel meer. De Marels konden elkaar goed vinden in de aanval. M.n. Mart Kikkert pakte z'n punten in dit kwart maar ook Sam Ekker en Job Smit. In dit kwart ook weer foutenlast bij m.n. de nummer 4 van K.T.C., waardoor deze al vroeg in de wedstrijd op 4 fouten kwam te staan. Met de rust was er al een 38-15 voorsprong van de Marels. Doordat K.T.C. geen wissel had en een speler op scherp stond werd overlegd niet te strak te fluiten op hem om het een leuke wedstrijd te laten blijven. De Marels gingen goed door. Goede verdedigende acties van Mats Lüder en de bal werd snel opgebracht door Joshua Brouwer en Tijn Zeeman. Onder de baskets veel rebounds en scores van Gerbrand de Wit en Mart Kikkert. Ook Mats Lüder werd vrij gespeeld en kwam tot scoren. In de tegenaanval van K.T.C. speler 4 blokte Mart Kikkert de bal af. Dat frustreerde de speler dusdanig dat hij Mart een harde klap gaf. De worsteling erna zorgde ervoor dat zowel de nummer 4 van K.T.C. als Mart Kikkert met een diskwalificerende fout van het veld gestuurd werden. Erg jammer voor de wedstrijd. K.T.C. bracht nog wel de geblesseerde speler in het veld maar kwam dit kwart niet meer tot scoren. De Marels liepen met scores van Gerbrand de Wit en Job Smit nog meer uit. Einde derde kwart stond het 62-18. In het vierde kwart was het niet zo spannend meer. Er werd goed samen gespeeld waardoor veel spelers wisten te scoren. K.T.C. kon alleen nog scoren uit een vrije worp en ze maakten een driepunter. Dat duidt er op dat er uitstekend verdedigd werd door de Marels. Zo werden alle wedstrijden in deze competitie ruim gewonnen door de Marels. Na afloop ging het helaas alleen maar over het vechtincident waardoor er waarschijnlijk ook nog een schorsing volgt. Een grote smet op de feestvreugde. Op 14 januari om 12:30 begint thuis in de Koninghal de nieuwe competitie met nieuwe tegenstanders.
Scores: Gerbrand de Wit 22, Mart Kikkert 16, Job Smit 10, Sven de Jong 9, Tijn Zeeman 7, Sam Ekker en Mats Lüder 4

16 december 2017: Eindelijk wat tegenstand voor de Marels
Zaterdag begonnen de Marels voortvarend in de bastketballwedstrijd tegen Lisse. Binnen 5 minuten stond het 33-10. Daarna kwam de klad er in en met rust was het 13-16. Na orde op zaken te stellen werd uiteindelijk de wedstrijd toch ruim gewonnen met 21-48.
Lisse heeft een prachtige zaal en er leek geen vuiltje aan de lucht maar Lisse wist de meeste weerstand te bieden tegen de Marels. Het begin was goed van de Marels. De aanvallen liepen goed en er werd goed gescoord. Tijn Zeeman scoorde al snel uit een fast break. Gerbrand de Wit had zelfs een mooie achterwaartse lay-up. Na de eerste vijf minuten kwam Lisse as op stoom en leek er wel zand in de motor te zitten van de Marels. Lisse had ook drie vrij lange spelers die het de Marels aardig lastig makte in de aanval. Ook de rebounds waren vaak voor Lisse. De voorsprong van de Marels reduceerde in het eerste kwart naar 8-12. In het tweede kwart was het niet veel beter. Er werd zeer weinig gescoord aan beide kanten. Alleen Job Smit maakte in dit kwart 4 punten. Lisse maakte er 6 waardoor het met rust 13-16 stond. De Marels heeft deze competitie de tegenstander nog niet zo dicht bij gehad. In de rust moesten de zaken dus even op orde gesteld worden. Lisse verdedigde gewoon goed in de bucket en de vrije man werd te weinig gevonden. In het derde kwart ging dat gelukkig wel. De bal werd eerder onderschept en de Marels werden beter in de rebound. Er werd sneller en beter over gespeeld in de aanval. Zo kwam Sven de Jong tot 6 punten in één kwart en pakte ook Sam Ekker en Gerbrand de Wit de punten. Lisse was van slag en scoorde in het geheel niet.
Bij het einde derde kwart daardoor weer een ruime voorsprong van 13-34. In het vierde kwart startte Joshua Brouwer met de score. De Marels had enige tijd met Mart Kikkert, Gerbrand de Wit en Job Smit alle lange mannen opgesteld. Daardoor kwam er steeds een lange man vrij in de bucket. Door goede passing kon Job Smit hierdoor 4 scores achter elkaar maken. Lisse had twee dribbel vaardige spelers die in het vierde kwart ook tot scoren kwamen. Zo kwam de einstand op 21-48.
Zondag (morgen) is de laatste wedstrijd van de Marels in deze poule en kunnen ze ongeslagen 1e worden.
Scores: Gerbrand de Wit 18, Job Smit 14, Sven de Jong 6, Sam Ekker 4, Joshua Brouwer, Tijn Zeeman en Mart Kikkert 2

10 december 2017: De Marels lopen over Purmerend heen
Fysiek leek Purmerend een forse tegenstander maar de Marels lieten zich zondag niet van de wijs brengen. Door snel en goed samen te spelen liepen ze over de Early Birds uit Purmerend heen en wonnen de wedstrijd met 77-12.
Meteen vanaf het begin was het duidelijk dat Marels door snel en goed overspelen een makkelijke basketballwedstrijd zouden hebben. In het eerste kwart was m.n. Mart Kikkert trefzeker met 10 punten. Maar door de snelheid en goede passing kwamen vijf spelers van de Marels al tot scoren. Ook de kleinste mannen in het veld Sam Ekker en Joshua Brouwer scoorden. Zo was er al een voorsprong van 25-2 aan het einde van het eerste kwart. Verdedigend stond het dus ook weer als een huis. Al kostte dat hier en daar wel een persoonlijke fout. Het tweede kwart eenzelfde beeld. Veel balonderscheppingen van Tijn Zeeman en Sven de Jong. Mats Lüder pakte in dit kwart zijn punten. Gerbrand de Wit scoorde goed uit de rebounds. In de rust was de voorsprong al 45-6. Het derde kwart was even wennen om op de andere basket te scoren. De Marels onderschepte net zo veel ballen en kregen voldoende kansen uit de fast breaks. Het afmaken wilde alleen niet lukken. Er was een time out nodig om de spelers tot een beetje rust de bedaren in het afmaken. Er werden met 12 punten evengoed veel meer punten gemaakt dan Purmerend met 5 maar toch aanzienlijk minder dan in de andere kwarten. In het vierde kwart werd dat weer helemaal goed gemaakt. Veel aanvallen vanaf de rebound op eigen veld met scherpe passes over drie of vier spelers met slechts een enkele dribbel. Dat kon Purmerend echt niet bij sloffen. Zij kwamen zelfs maar tot één score uit een vrije worp. Tijn Zeeman en Job Smit pakten ook hun punten. Daarnaast werden er in de aanval mooie blocks op elkaars verdediging gezet. Voor de trainer en coach een genot om te zien hoe het team samen speelt. Met 20-1 in het laatste kwart was de einduitslag 77-12. Op papier kunnen de Marels al niet meer van de eerste plaats af met nog twee wedstrijden te gaan. Volgende week zaterdag nog naar Lisse en komende zondag 17 december om 12:30 thuis in de Koninghal de laatste wedstrijd tegen K.T.C. uit Haarlem. U bent meer dan welkom.
Scores: Mart Kikkert 24, Gerbrand de Wit 19, Sven de Jong 10, Job Smit en Joshua Brouwer 6, Mats Lüder, Tijn Zeeman en Sam Ekker 4

3 december 2017: In Schagen winnen de Marels ook
Zonder al te veel inspeeltijd raakte de Marels eerst op achterstand. Maar na 6 minuten waren de Marels warm en gaven ze de voorsprong niet meer uit handen. De basketballers wonnen met 33-70.
Er was te kort tijd om lekker in te spelen. Dat was in het begin van de wedstrijd te merken. De Marels gooide er geen bal in. De tegenstander in de eerste twee minuten wel dus stond het even 4-0. Met Gerbrand de Wit wist de Marels langszij te komen, maar toch kwam Schagen weer voor met 6-4. Door goed te verdedigen scoorde Schagen daarna niet meer het eerste kwart. De Marels kon door lengte overwicht van Gerbrand de Wit, Mart Kikkert en Job Smit op 6-13 voorsprong komen in het eerste kwart. Met het inbrengen van Sven de Jong in het tweede kwart kwam er wat meer rust in de opbouw van de aanval. Daardoor kwamen de lange mannen weer goed tot scoren. Zelf maakte hij ook 4 punten in dit kwart. Mats Lüder, Tijn Zeeman en Joshua Brouwer hielden de aanvallers van Schagen ver van de bucket zodat ze maar twee keer scoorden. In de rust was de stand 10-27. Na rust eenzelfde beeld. Er waren mooie aanvallende combinaties en er werd goed over gespeeld. Daardoor kwamen ook Tijn Zeeman, Mats Lüder en Joshua Brouwer tot scoren. Schagen begon meer van afstand te schieten en was daarmee best succesvol. Ze scoorden 11 punten tegen 12 van de Marels. In het laatste kwart waren de Marels het scherpst op de bal. Schagen kwam in het hele kwart niet tot scoren. Vele onderscheppingen van Sven de Jong en Tijn Zeeman met vervolgens snelle aanvallen. Ook een aanval geheel zonder dribbel maar met scherpe snelle passes. Zo was het weer mooi om te zien dat iedere speler goed mee deed in de wedstrijd en iedereen wist te scoren.
De volgende wedstrijd is thuis in de Koninghal op zondag 10 december om 12;30 uur tegen de Early Birds uit Purmerend.
Scores: Mart Kikkert 23, Gerbrand de Wit 18, Sven de Jong 11, Job Smit 10, Mats Lüder 4, Tijn Zeeman en Joshua Brouwer 2


19 november 2017: De Marels blijven winnen
Door een ongelukkige blessure van Sven de Jong traden de Marels maar met z'n zevenen aan in de wedstrijd tegen B.V. Enkhuizen. Toch wisten ze ruim te winnen. Ieder kwart was er een ruime voorsprong. De eindstand kwam uit op 76-27.
De start was wat minder. Er werden wel kansen gecreëerd maar de ballen gingen niet door het netje. B.V. Enkhuizen kwam ook niet tot scoren dus was de eerste voorsprong voor de Marels in de 3de minuut na scores van Gerbrand de Wit en Mart Kikkert. De aanvallen liepen over veel schijven. De scores gingen niet vaak in één keer maar via de rebound van de lange mannen. B.V. Enkhuizen kon aanvallend niet veel betekenen tegen de sterk verdedigende Marels. Ook Tijn Zeeman, Mats Lüder en Sam Ekker wisten als forward veel aanvallen vroegtijdig te onderscheppen. Het eerste kwart werd afgesloten met een 16-4 voorsprong. In het tweede kwart werd er meer gescoord uit balonderscheppingen en fast breaks. Zo pakte Sam Ekker en Job Smit hun punten mee. Toen dat even niet meer liep werden de aanvallen wat chaotisch. Na de time-out en dubbele wissel werden de mannen gewezen op de noodzaak van betere passing. Dat wierp daarna zijn vruchten af. Er kwamen snelle aanvallen waarbij alle vijf spelers betrokken waren. Dat gaf zelfs complimenten van de coach van B.V. Enkhuizen. Joshua Brouwer zette mooie blocks en kwam ook tot scoren in dit kwart. Met rust was er al een ruime voorsprong van 40-12. Het derde kwart eenzelfde beeld. Wel moesten de Marels af en toe bij de les gehouden worden om gemakzucht te voorkomen. Verdedigend werden de nodige persoonlijke fouten geïncasseerd. Het kwam zelfs tot meer dan 4 persoonlijke fouten binnen een kwart. Daardoor mocht B.V. Enkhuizen wat meer vrije worpen nemen. Het scoringspercentage daaruit was met 25% niet hoog. De Marels scoorde 22 punten tegen 6 van B.V. Enkhuizen. Het vierde kwart begon allemaal goed maar de foutenlast bij de Marels begon parten te spelen. Uiteindelijk konden twee spelers de wedstrijd niet uitspelen door 5 persoonlijke fouten. De wedstrijd kon vanwege de voorsprong niet meer uit handen gegeven worden maar zonder wissels en een speler op scherp met 4 fouten geeft toch weer wat spanning. Gelukkig pakte Job Smit en Gerbrand de Wit toch hun punten en Enkhuizen scoorde maar 9 punten tegen 14 van de Marels.
De volgende wedstrijd is zondag 3 december in Schagen.
Scores: Gerbrand de Wit 28, Mart Kikkert 22, Job Smit 12, Sam Ekker 10, Joshua Brouwer 4


11 november 2017:
De Marels ruim aan kop

In Badhoevedorp hebben de basketballers van de Marels zaterdag gewonnen van de nummer 2 in de competitie SV Christofoor. De Marels speelde geweldig samen en wisten de wedstrijd ruim te winnen met 33-54.
De eerste drie minuten was aftasten en werd er weinig gescoord. Daarna begonnen de aanvallen goed te lopen. Met name Gerbrand de Wit werd als center goed gevonden en scoorde in het eerste kwart al 10 punten. Het had ook een keerzijde. De strenge scheidsrechters floten in dit kwart drie persoonlijke fouten tegen Gerbrand. Met scores van Mart Kikkert erbij kwam de voorsprong na het eerste kwart uit op 6-14. In het tweede kwart verving Job Smit Gerbrand de Wit. Er werd heel aanvallend en zeer goed over gespeeld door de Marels. De bal werd opgebracht door Sven de Jong, Tijn Zeeman, Sam Ekker en Joshua Brouwer en ging over veel schijven. Job Smit kon 6 punten pakken en Mats Lüder scoorde twee keer van de zijkant. De rebounds van Mart Kikkert gingen iets minder dan vorige week wat hem frustreerde en een onsportieve fout opleverde. Met de benutte vrije worpen van Christofoor en met snelle tegenaanvallen wisten beide teams meer te scoren. De Marels vergrootte de voorsprong tot 16-34 bij rust. Het derde kwart was gelijk aan het tweede. Veel samenspel in de aanval. Ook Sven de Jong, Sam Ekker en Tijn Zeeman kwamen tot scoren. Sven de Jong scoorde terwijl er een fout op hem werd gefloten. Met de benutte vrije worp haalde hij zo drie punten uit één aanval. Met regelmatig wisselen en het goed overspelen kwamen maar liefst 7 Marels spelers tot scoren en was het 25-49. In het vierde kwart moesten de Marels rustiger aan spelen door de toegekende persoonlijke fouten van de strenge arbitrage. De jongens lieten zich de kop niet gek maken maar scoorden dit kwart wel minder dan Christofoor 8-5. Joshua Brouwer en Gerbrand de Wit kwamen alleen tot scoren in dit laatste kwart.

Komende zondag 19 november spelen de Marels thuis in de Koninghal om 12:30 uur tegen B.V. Enkhuizen.
Scores: Gerbrand de Wit 15, Mart Kikkert 9, Job Smit 8, Sven de Jong, Mats Lüder en Sam Ekker 6, Tijn Zeeman en Joshua Brouwer 2

5 november 2017: Ook thuis winnen de Marels ruim
De basketballers van de Marels hebben zondag thuis ook ruim gewonnen van HBC uit Heerhugowaard. Met de aanmoedigingen van een enthousiast publiek werd het uiteindelijk 64-27.
Het verschil werd meteen vanaf het begin gemaakt. Maar liefst 6 van de 8 spelers van de Marels wisten al in het eerste kwart te scoren. Er werd dus bijzonder goed samen gespeeld. Ook de verdediging stond goed waardoor HBC bijna niet tot scoringskansen kwam. Met de snelle uitbraken van Tijn Zeeman en Sam Ekker werden de aanvallende spelers als Gerbrand de Wit, Sven de Jong en Job Smit goed gevonden. Ook spelverdeler Joshua Brouwer kwam tot scoren. Het resulteerde in een voorsprong van 22-6 in het eerste kwart. In het tweede kwart eenzelfde beeld. Veel ballen werden onderschept of geblokt. In de aanval en m.n. de rebounds ontketende Mart Kikkert zich. Alleen al in dit kwart scoorde hij 18 punten. Job Smit zette hier en daar een goed blok in de aanval. Mede hierdoor kwam ook Mats Lüder vrij om te scoren. Met rust was het al 42-9. In het derde kwart werden de Marels wat slordiger in de opbouw. Daar kon HBC in de tegenaanval van profiteren. De wedstrijd werd ook wat fysieker waardoor er meer persoonlijke fouten waren over en weer. De Marels kwam de gehele wedstrijd alleen niet tot scoren vanaf de vrijeworplijn. HBC scoorde beter van buiten de bucket maar de Marels hadden toch een minieme voorsprong van 12-11 dit kwart. In het vierde kwart werd nog geprobeerd met snelle aanvallen van Sam Ekker en Sven de Jong weer tot een hogere score te komen maar de scherpte was er al een beetje vanaf. HBC drong wel aan maar kon het verschil niet maken met 10-7 in het laatste kwart kwam zo de eindscore van 64-27 op het scorebord.
Volgende week zaterdag spelen de Marels uit in Badhoevedorp
Scores: Mart Kikkert 30, Gerbrand de Wit 12, Job Smit en Sven de Jong 6, Mats Lüder en Tijn Zeeman 4, Joshua Brouwer 2


28 oktober 2017
: De Marels winnen ruim van de koploper

Zaterdag hebben de basketballers van de Marels de koppositie overgenomen door te winnen van de nummer 1, Onze Gezellen uit Haarlem. Het werd uiteindelijk een vrij gemakkelijke overwinning in Haarlem met een eindstand van 28-72.

Onze Gezellen was evenals de Marels nog ongeslagen maar hadden een wedstrijd meer gespeeld. De Marels heeft maar 8 spelers en Ons Gezellen kwam met maar liefst 11 spelers waardoor hun selectie veel groter was. De eerste minuten speelde Onze Gezellen heel aanvallend en kwamen de Marels niet verder dan verdedigen. Sven de Jong pakte zelfs een persoonlijke fout om zijn tegenspeler te stoppen. De tegenspeler benutte de vrije worpen niet waardoor Onze Gezellen puntloos bleven. Met een snelle tegenaanval en goed overspelen scoorde Gerbrand de Wit de eerste punten van de wedstrijd. Daarna kwamen de Marels pas echt los. Het snelle omschakelen van Tijn Zeeman, Joshua Brouwer en Sven de Jong gaf veel scoringskansen voor de lange mannen bij de Marels Gerbrand de Wit, Mart Kikkert en Job Smit. Het eerste kwart werd afgesloten met een voorsprong van 4-16. In het tweede kwart hetzelfde beeld. Verdedigend kwamen Onze Gezellen er niet door. Aanvallend pakten Mats Lüder en Sam Ekker ook hun punten. Zo stond het met rust 7-36. In het derde kwart miste de Marels wat gretigheid in de verdediging. De kleinste maar verreweg beste speler van Onze Gezellen kon daardoor regelmatig scoren. Toch maakte de Marels ook in dit kwart 18 punten door scores van Sven de Jong en m.n. Mart Kikkert. In het laatste kwart waren het de snelle meiden van Onze Gezellen die tot scoren kwamen. De jongens van de Marels durfden ze vast niet heel goed te dekken. Toch scoorde de Marels er ook weer op los en pakte ook Tijn Zeeman z'n punten. Alleen Joshua Brouwer kwam niet tot scoren. Dat kwam vast omdat hij z'n basketballschoenen vergeten was. Er werd nl. heel goed samen gespeeld. Sven de Jong speelde zich m.n. ten dienste van het team.
Volgende week zondag 5 november spelen de Marels weer thuis in de Koninghal om 12;30 uur.
Scores: Mart Kikkert 22, Gerbrand de Wit 20, Job Smit 12, Sven de Jong en Sam Ekker 6, Mats Lüder 4 Tijn Zeeman 2

8 oktober 2017: De Marels boeken record winst

Zondag wonnen de Marels hun eerste thuiswedstrijd met een record aantal punten. Het werd 90-11 in de Koninghal tegen Novo Starts uit Nieuwkoop.
In het eerste kwart namen de spelers van de Marels al gelijk een enorme voorsprong. Veel balonderscheppingen van Tijn Zeeman, Joshua Brouwer en Job Smit met snelle aanvallen van Sven de Jong en Mart Kikkert. Gerbrand de Wit was de langste in het veld en weer goed aanspeelbaar rond de bucketlijn. De jongens speelden erg goed over en er was een snelle balrotatie. Het resulteerde in een 35-2 voorsprong. Het tweede kwart ging het wat rustiger aan en de passes werden wat slordiger. Toch werden er weer 18 punten gescoord. De verdediging van m.n. Job Smit, Sam Ekker en Mats Lüder met Gerbrand de Wit als sluitpost was sterk waardoor Novo Stars niet wist te scoren.
Na de rust was er weer wat meer actie van beide kanten. De wedstrijd werd prima op waarde gefloten door Jaap de Wijk en Eric Venneker. Daardoor moesten Sam Ekker, Job Smit en Joshua Brouwer wel wat persoonlijke fouten incasseren. In het derde kwart werden de meeste punten behendig gescoord door Sven de Jong. Het derde kwart eindigde in 22-5. Het vierde kwart werd er wat te geforceerd gespeeld in de aanval. Daardoor gingen er wel wat aanvallen verloren. Novo Stars wist de bal beter in het team te houden en ook twee keer te scoren. Mart Kikkert wist in de laatste minuut de hoogste eindscore van de Marels U14 ooit op het bord te zetten van 90 punten.
Scores: Mart Kikkert 21, Sven de Jong 20, Gerbrand de Wit 17, Job Smit 10, Sam Ekker 8, Tijn Zeeman en Mats Lüder 6 en Joshua Brouwer 2


30 september 2017:
De Marels winnen dik in Amsterdam

Ook de tweede wedstrijd van de Marels in Amsterdam werd zaterdag dik gewonnen. Tegen Blue Stars uit IJburg werd het 12-79.
Vanaf het eerste kwart werd het al meteen duidelijk dat het voor de Marels een makkelijke wedstrijd werd. Iedere minuut werd er gescoord uit m.n. balonderscheppingen en snelle aanvallen. Blue Stars kwamen daardoor nauwelijks bij de basket en scoorde slechts één keer. In het tweede kwart deed de Marels er nog een schepje bovenop. Zo stond het al 4-44 bij rust. Sven de Jong, Sam Ekker en Mart Kikkert scoorde m.n. uit de fast breaks (balonderschepping en snelle aanval). Gerbrand de Wit had door zijn lengte overwicht in de bucket. Er werd ook goed over gespeeld. Daardoor wisten alle spelers al voor rust te scoren. In het derde en vierde kwart werd veel door gewisseld. De concentratie werd iets minder maar beide kwarten werden met groot verschil gewonnen 4-17. Door het plaatsen van blokjes op de verdediger van Joshua Brouwer wist hij met z'n snelle dribbel drie keer achter elkaar te scoren.
Scores: Sven de Jong 20, Gerbrand de Wit 19, Mart Kikkert 10, Sam Ekker 10, Joshua Brouwer 7, Job Smit 6, Tijn Zeeman 4 en Mats Lüder 2

24 september 2017: De Marels winnen eerste wedstrijd bij BV Apollo in Amsterdam

westrijd 2017-09-24


****************************************************************************************************************

Archief; seizoen 2016/2017:

kampioen 2017 website

23 april 2017: Zinderende wedstrijd De Marels
Zondag zijn De Marels toch nog eerste geworden in de poule. Na het verlies van De Marels vorige week tegen directe belager Triple Threat moesten De Marels zondag tegen Onze Gezellen met minimaal 23 punten verschil winnen om bovenaan te eindigen. Aanvankelijk leek dat niet te gaan lukken met een enorme inspanning in het vierde en laatste kwart werd het in Haarlem toch nog 33-58 voor de Marels.
Triple Threat stond gelijk in punten met De Marels maar wonnen het duel afgelopen week met één wedstrijd meer gespeeld. Alles kwam dus aan op de laatste wedstrijd van De Marels tegen Onze Gezellen uit Haarlem. De opgave was groot om met minimaal 23 punten uit te winnen. Onze Gezellen had thuis al laten zien over een goede verdediging te beschikken. Het eerste kwart was dan ook weer aftasten. Onze Gezellen nam eerst een voorsprong maar aan het einde van het eerste kwart trokken De Marels de wedstrijd toch naar zich toe met een voorsprong van 8-12. In het tweede kwart werd deze voorsprong niet uitgebouwd. Veel rebounds gingen naar Onze Gezellen. Zowel in de aanval als in de verdediging. Onze Gezellen bleven tot rust dus bij met een stand van 16-20. In de volgende kwarten moest er dus nog heel wat gebeuren om de voorsprong uit te bouwen. In het derde kwart werd er wat sneller gespeeld een betere passes afgegeven. De foutenlast liep ook aan beide kanten wel wat op maar er werd te weinig gescoord uit de vrije worpen. De voorsprong liep uiteindelijk uit met 5 punten naar 26-35. Bij aanvang van het vierde en laatste kwart moesten er dus nog heel wat punten gemaakt worden. In het laatste kwart stonden de koppies van de spelers van De Marels op scherp. Onze Gezellen waren weer met 6 spelers aangetreden en raakten moe gestreden met maar één wisselspeler. Alles begon beter te lopen. Sven de Jong, Joshua Brouwer, Tijn Zeeman en Sam Ekker onderschepten veel ballen. De langere jongens Mart Kikkert, Job Smit en Gerbrand de Wit werden in de aanval goed opgezocht en begonnen ook veel beter te rebounden. Mats Lüder stond zijn mannetje wederom in de verdediging en was vaak de tussenstop in de aanval. Door het samenspel en de snelheid ervan kon enorm geprofiteerd worden van de lengte en het goede wegdraaien bij de man van Gerbrand de Wit. Hij scoorde maar liefst 19 van de 23 punten in het laatste kwart en kwam de eindstand op 33-58. Daarmee komt De Marels op doelsaldo bovenaan in de poule. Kampioen konden ze helaas niet worden doordat De Marels leeftijdsdispensatie heeft voor een speler. De strijd om de eerste plek was er niet minder om.
Scores: Gerbrand de Wit 28, Sven de Jong 10, Mart Kikkert 8, Sam Ekker en Job Smit 4, Tijn Zeeman en Joshua Brouwer 2

2 april 2017: De Marels winnen uiteindelijk
De Marels speelden zondag thuis een spannende wedstrijd tegen Onze Gezellen uit Haarlem. Na een achterstand in het eerste kwart wonnen ze uiteindelijk 46-22 door een goede tweede helft.
Onze Gezellen bleek een taaie tegenstander met een goede verdediging. De Marels kregen amper kansen in het eerste kwart en mede daardoor speelden ze wat nerveus. In de eerste zeven minuten werd er zelfs niets gescoord door de Marels. Onze Gezellen scoorde ook niet veel maar kwamen wel met 4-8 het eerste kwart goed door. In de break werd afgesproken beter en sneller af te spelen in het volgende kwart. Onze Gezellen scoorde echter wel en de Marels de eerste 5 minuten weer niet. Door veelvuldig doorwisselen bleef er wel een fitte ploeg op het veld staan. Ons Gezellen was met 6 man gekomen en hadden daardoor maar één wissel. Toen er wat sneller en beter gepassed werd begonnen aan het einde van het tweede kwart eindelijk de punten te vallen. Ook een onmogelijk lijkende kans van Tijn Zeeman viel door het netje. Met rust was het met 14-14 weer gelijk. In het derde kwart kwamen de Marels pas echt los toen ook weer gebruik gemaakt werd van center Gerbrand de Wit. Ook Sam Ekker wist veel ballen van de grotere tegenstander te ontfutselen en te scoren. De Marels liepen gelijk uit naar 30-20. In het vierde kwart kon er dus wat meer ontspannen gespeeld worden. De aanvallen liepen daardoor wat soepeler en er werden veel ballen onderschept door Sven de Jong en Joshua Brouwer. Bij Onze Gezellen was de luchtpijp wel een beetje leeg. Zij scoorden nog maar twee punten in het laatste kwart. Mats Lüder stond in de verdediging z'n mannetje, maar was helaas de enige speler die niet tot scoren kwam.
Scores: Gerbrand de Wit 15, Sven de Jong 10, Mart Kikkert en Sam Ekker 6, Tijn Zeeman 5, Job Smit en Joshua Brouwer 2

26 maart 2017:De Marels winnen van Volendam
Zondag herpakten de basketballers van de Marels zich weer. Thuis werd er gewonnen van Volendam met 45-30.
Het begin van het eerste kwart was het even zoeken, maar de Marels pakten hun puntjes wel en Volendam mistte veel. Na het eerste kwart was er een 12-4 voorsprong. In het tweede kwart waren de rollen omgedraaid. Veel foute passes en een onrustige opbouw van de Marels. Volendam wist zijn lange center wel goed te bereiken. Er werden veel persoonlijke fouten gemaakt en Volendam kwam terug tot 17-16. De rust was goed om even de koppen bij elkaar te steken en goede afspraken te maken over de passing en opbouw. Dat wierp gelijk z'n vruchten af in het deerde kwart. Er werd aanvallend veel beter afgespeeld en uit meer kansrijke posities gescoord. Zo kon de center van de Marels, Gerbrand de Wit, ook dichtbij de bucket worden aangespeeld en kon hij z'n puntjes pakken. Het derde kwart werd afgesloten met een voorsprong van 31-24. In het vierde kwart verdedigde Job Smit de goed scorende Volendammer center. Het koste hem drie persoonlijke fouten maar de center scoorde nog maar één keer in het vierde kwart. De snelle uitbraken van Joshua Brouwer en Sam Ekker konden goed afgemaakt worden door Sven de Jong en Mart Kikkert. Zo liepen de Marels uit naar een eindstand van 45-30.
Scores: Sven de Jong 16, Mart Kikkert 15, Gerbrand de Wit 10, Sam Ekker en Job Smit 2

18 maart 2017: De Marels verliezen onnodig
Na drie gewonnen wedstrijden gingen de Marels zaterdag in en tegen Hoofddorp door de knieën. Het bleef drie kwarten spannend maar in het vierde kwart trok Hoofddorp aan het langste eind en wonnen met 37-30.
In het eerste kwart leek er geen vuiltje aan de lucht. Er werd niet heel goed gespeeld maar dat gold voor beide kanten. Het werd 10-12 voor de Marels. In het tweede kwart werden de Marels wat slordiger in de opbouw. Daarnaast waren er wat dubieuze beslissingen van de wedstrijdleiding. Zo werden de Marels afgefloten voor de 8 seconden regel om over de helft te zijn maar voor de 3 seconden regel binnen de bucket van Hoofddorp werd geen enkele keer gefloten. Hoofddorp kwam weer langszij. Met rust was het 19-18 voor Hoofddorp. In het derde kwart trokken de Marels de score weer naar zich toe. M.n. door het goed verdedigen waardoor Hoofddorp maar 5 punten scoorde tegen 8 van de Marels. Wel werden Mart Kikkert en Gerbrand de Wit door de arbitrage op scherp gezet met 4 fouten. In het vierde kwart ging het eerst nog gelijk op maar na vijf minuten konden de Marels geen goede aanval meer opbouwen. Er werd te geforceerd en gefrustreerd gespeeld. Hoofddorp pakte wel de punten en de Marels scoorde niet meer.
Scores: Sven de Jong 10, Tijn Zeeman 6, Sam Ekker, Mart Kikkert en Gerbrand de Wit 4, Job Smit 2

11 maart 2017: Thuis winnen de Marels weer
De Marels hebben zondag wederom gewonnen van Mapleleaves uit Heemskerk. De tegenstanders hadden wel andere spelers tot hun beschikking, maar wedstrijd eindigde weer met een ruime voorsprong van 48-29 voor de thuisploeg.17 03 12--2De Marels wisten na de winst op Mapleleaves vorige week dat er wat te halen viel. Vanaf de start werd er snel gespeeld en veel gescoord. De Mapleleaves hadden ook sterkere spelers meegenomen. Het kostte Mart Kikkert al drie persoonlijke fouten in het eerste kwart om de sterke spelverdeler af te stoppen. Aanvallend werd er goed gepassed en samengespeeld, waardoor de voorsprong in eerste kwart op 14-9 uit kwam. In het tweede kwart vielen de ballen minder makkelijk door het netje, maar werden er toch weer 10 punten gescoord. Verdedigend stond het als een huis, waardoor de Mapleleaves slechts 2 punten pakten. In het derde kwart hadden de Marels een hele goede fase. Sam Ekker en Sven de Jong scoorden 12 punten in drie minuten tegen 0 van de Mapleleaves. Zo liep de voorsprong van de Marels op tot 42-17 aan het einde van het derde kwart. In het laatste kwart lukt het niet zo meer met scoren. De Mapleleaves maakte dit kwart meer punten dan de Marels. Wel kwam ook de van blessure terug kerende Mats Lüder nog tot scoren. Zodoende scoorde alle acht spelers van de Marels weer punten.
Scores: Sven de Jong 16, Sam Ekker en Gerbrand de Wit 8, Job Smit 6, Mart Kikkert 4, Joshua Brouwer-, Tijn Zeeman en Mats Lüder 2 punten.

4 maart 2017: Basketballers winnen topper ruim
Zaterdag speelde het team van De Marels tegen de koploper van de poule: Mapleleaves uit Heemskerk. Na een moeizame start wonnen de basketballers uiteindelijk ruim met 21-53.
Het eerste kwart begon erg aftastend. Beide teams scoorden weinig en waren vooral bezig met verdedigen. Zo eindigde het eerste kwart in een 5-7 voorsprong voor de Marels. In het tweede kwart werd er wat fanatieker aangevallen. Iedere speler pakte zelfs punten. Met rust was het 13-19. In het derde kwart werd het de Marels duidelijk dat er wat te halen viel. Mapleleaves had maar één scorende speler en die werd door de sterke verdediging van de Marels goed opgevangen. Met snelle aanvallen liep de score in het derde kwart uit tot 17-35. Toen de goede speler van de Mapleleaves in het vierde kwart tegen z'n vijfde fout aanliep pakte de Marels hun kansen. Veel 'steals' in de opbouw van de tegenstander en snelle uitbraken waaruit scores volgenden. Met deze winst zullen de Marels opschuiven naar de tweede plaats met één wedstrijd minder gespeeld. Tijn Zeeman wilde dubbele punten scoren voor de geblesseerde Mats Lüder. Dat lukte hem ruim met in totaal 12 punten. De overige scores: Sven de Jong 13, Mart Kikkert 8, Sam Ekker en Job Smit 6, Gerbrand de Wit en Joshua Brouwer 4 punten.
De volgende wedstrijd is 12 maart om 12:30 uur in De Koninghal weer tegen de Mapleleaves. Dat belooft weer spannend te worden.

12 februari 2017
Afgelopen zondag om 10.30 uur speelde het team van De Marels een mooie wedstrijd in Volendam. Ondanks het winterweer verliep de reis voorspoedig. Aan het begin van de wedstrijd was te merken dat de Texelaars al langer wakker waren. Het eerste kwart scoorden De Marels 14 punten, en de thuisploeg geen. Met mooie passes werd de verdediging van Volendam eenvoudig weggespeeld, terwijl de eigen verdediging goed stond.
In het tweede kwart wist Volendam ook 6 punten te scoren, maar liepen De Marels uit naar 6-25. Sven de Jong was goed op dreef, en scoorde in totaal 15 punten. In de tweede helft begon het gelijk op te lopen. Bij De Marels werd de verdediging wat slordiger, en de schutters van Volendam begonnen wakker te worden. Doordat Volendam begon aan te dringen, eindigde Gerbrand de Wit aan het eind van de wedstrijd met 5 persoonlijke fouten op de bank. Uiteindelijk was de overwinning nooit in gevaar.
De eindstand was 25-39. Naast Sven, scoorden Mart Kikkert 12, Gerbrand de Wit 6, Tijn Zeeman 4 en Joshua Brouwer 2 punten. De volgende wedstrijd is 4 maart in Heemskerk.

29 januari 2017: Triple Threat fysiek te sterk voor de Marels

Triple Threat uit Haarlem was in de basketballwedstrijd tegen de Marels fysiek te sterk en wonnen met 42-48. De Marels begonnen wel goed aan de wedstrijd. M.n. door snelle aanvallen werd er gescoord. Wel werden er over en weer veel persoonlijke fouten gemaakt. Uit de vrije worpen werd aan beide kanten weinig gescoord. Het eerste kwart werd met minieme voorsprong afgesloten van 11-10 voor de Mare20170129ls. De start van het tweede kwart was niet goed. Aanvallend kwamen de passes niet aan waardoor er geen scoringskansen waren voor de Marels. Triple Threat gaf wel gas en met hun balvaardige en grote center werden 10 punten gemaakt tegen 0 van de Marels. Na een time out ging het wat beter maar er kon niet voorkomen worden dat het halverwege 20-25 voor de tegenstander werd. In het derde kwart ging het weer aardig gelijk op. De Marels had meer kunnen scoren mits de passing beter was. In het vierde kwart liep Triple Threat met 16 punten uit doordat er ook twee driepunters gescoord werden. Toen de tegenstander wat gas terug nam kon de Marels door hun snelheid nog redelijk terug komen. Daardoor werd er uiteindelijk met maar zes punten verschil verloren.
Scores: Sven de Jong 11, Mart Kikkert en Sam Ekker 10, Job Smit 7, Gerbrand de Wit 3, Tijn Zeeman 1 punt.


21 januari 2017: Wedstrijd tegen de Marels afgezegd

Afgelopen zaterdag gingen de Marels onder 14 tevergeefs met de boot over richting Haarlem. Nog in Den Helder werd de wedstrijd door Ons Gezellen afgebeld. De zaal bleek dubbel geboekt te zijn waardoor er geen enkele basketbalwedstrijd plaats kon vinden. Vooralsnog staat de wedstrijd als 0-20 gewonnen voor de Marels. De bond zal bepalen of de wedstrijd alsnog gespeeld kan worden. Komende zondag 29 januari spelen de jongens van de Marels thuis in de Koninghal om 12;30 tegen BC Triple Threat uit Haarlem.

15 januari 2017: Basketballers de Marels vliegende start
20170115 marels U14

De basketballers van de Marels speelden zondag de eerste wedstrijd in een hogere klasse tegen Hoofddorp. Er werd dus een grotere tegenstand verwacht waardoor de Marels scherp speelden. Uiteindelijk werd het een grote overwinning met 58-24.
Na een wat zenuwachtig begin werd het eerste kwart al met een voorsprong van 11-8 afgesloten. In het begin van het tweede kwart speelden de Marels hetzelfde en maakte Hoofddorp veel persoonlijke fouten tegen de aanvallende Marels. Er werd alleen te weinig gescoord uit de vrije worpen. De laatste aanvallen in dit kwart resulteerden niet in scoringskansen door slechte passing. Gelukkig werd er door het team van de Marels sterk verdedigd zodat ook Hoofddorp weinig tot scoren kwam. Met rust was het 20-15 en was het even het moment om de spelers op scherp te zetten. In het derde kwart ontketenden de Marels zich. Veel balonderscheppingen en snelle aanvallen met perfecte passing zorgden voor 21 punten. Dat spel herhaalde zich in het vierde kwart en de verdediging van de Marels stond weer als een huis. Hoofddorp maakte maar 5 punten tegen 17 van de Marels waardoor het een klinkende overwinning werd met 58-24.
Scores: Gerbrand de Wit 20, Mart Kikkert 14, Sven de Jong 9, Sam Ekker 6, Tijn Zeeman en Job Smit 4, Joshua Brouwer 1 punt.

18 december 2016: De Marels spelen hun beste wedstrijd

u14-0049 2Zondag speelden de basketballers van de Marels tegen het gelijk geplaatste Hoofddorp. Fysiek leek het een sterkere tegenstander maar de Marels waren gebrand op een overwinning. Ze haalden een record score en wonnen de wedstrijd met 50-30.
De wedstrijd begon in het voordeel van Hoofddorp door dekkingsfouten. Na een rangschikking in de verdediging werd er niet meer gescoord. De Marels kwamen wel tot scoren en zo eindigden ze het eerste kwart met 8-4. In het tweede kwart ging dat zo door met mooie scores van Sam Ekker en Job Smit. Door de strakke verdediging scoorde Hoofddorp slechts 2 punten en was het halverwege 20-6. In het derde kwart speelden beide teams erg offensief en werd er dus lustig op los gescoord. Mart Kikkert pakte 8 van de 14 Marels punten in één kwart. De tegenstander maakte er 11. In het vierde kwart probeerde Hoofddorp met de nodige druk nog dichterbij te komen. Dat lukte deels door terug te komen tot 11 punten achterstand. Daarna pakte de Marels het weer op. Center Gerbrand de Wit mocht vaak vrije worpen maken door verdedigende fouten van Hoofddorp. Hij maakte zo 6 punten vanaf de vrije worplijn. Zienderogen worden de Marels beter door vakkundige training van Erik Venneker. Zo zijn ze opgeklommen van de 12e nar de 8e plaats in de competitie.
Scores: Mart Kikkert 12, Gerbrand de Wit- en Sven de Jong 10, Sam Ekker- Tijn Zeeman- en Job Smit 6 punten.
.

10 december 2016: Verlies voor de Marels U14 in Overveen

Zaterdag gingen de Marels op bezoek bij de als vierde geplaatste Overveen. De basketballers hielden lang vol maar uiteindelijk won Overveen met 42-26.
Vanaf het begin van de wedstrijd werd al duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Overveen scoorde meteen in de eerste en tweede minuut. Toen Gerbrand de Wit in de aanval doorbrak werd hij onrechtmatig tegen gehouden. Hij scoorde beide vrije worpen waardoor er weer aansluiting was. Tot het einde van het eerste kwart bleven het twee punten verschil. In het tweede kwart werd er door beide teams veel gescoord. Bij de Marels was het m.n. Job Smit die veel punten pakte in de aanval en uit rebounds. Bij aanvang van het derde kwart werd er ook twee maal snel gescoord en stond de Marels zelfs met 19-20 even voor. Daarna liepen de aanvallen niet meer. In de rest van het derde en vierde kwart werden slechts zes punten gescoord. Overveen kwam wel tot succesvolle aanvallen en kregen de foutjes van de Marels mee. Sven de Jong moest daardoor uiteindelijk het veld ruimen met 5 persoonlijke fouten.
Scores: Job Smit 10, Gerbrand de Wit 6, Mart Kikkert 4, Sven de Jong, Tijn Zeeman en Sam Ekker 2 punten.

4 december 2016: De Marels U14 wint thuis van Aalsmeer

Eerst was het onzeker of Aalsmeer wel naar Texel zou komen vanwege Sinterklaas. Maar met de Marels op de 10e plek en u14-0007Aalsmeer op de 7e plek dachten ze vast dat er iets te halen was op Texel. De Marels namen echter het voortouw in de wedstrijd en trokken de winst naar zich toe met een eindscore van 27-18.
In het eerste kwart nam de Marels al gelijk afstand door 6 punten te scoren tegen 2 van Aalsmeer. Het was duidelijk dat de Marels defensief sterker waren waardoor Aalsmeer moeilijk tot scoren kwam. Ook in het tweede kwart hetzelfde beeld. Met name Gerbrand de Wit stond zijn mannetje in de aanval als center. Hij scoorde of kreeg vrije worpen voor een overtreding van Aalsmeer. Hij scoorde maar liefst 5 punten uit 8 vrije worpen in de hele wedstrijd. In het derde kwart zette Aalsmeer wat meer druk waardoor de Marels soms aan de noodrem moest trekken. Mart Kikkert werd met 4 persoonlijke fouten uit voorzorg naar de kant gehaald. In het vierde kwart startte Aalsmeer beter en kwam terug tot 5 punten achter de Marels. Maar door een mooi afstandsschot van Sven de Jong en een score van Mats Lüder namen ze weer afstand. Het mooie van de wedstrijd was dat alle spelers van de Marels wisten te scoren.
Scores: Gerbrand de Wit 9, Sven de Jong 6, Mart Kikkert 4, Tijn Zeeman- Job Smit- Mats Lüder- en Joschua Brouwer 2 punten.

19 november 2016: De Marels U14 wint in Badhoevedorp

De Marels hebben in Badhoevedorp de basketbalwedstrijd tegen SV Christofoor met 31-44 gewonnen.
Vanaf de sprongbal namen de Marels het voortouw en werd binnen een paar seconden gescoord door Sven de Jong. Christofoor kwam nog wel een keer op gelijke hoogte maar het eerste kwart werd afgesloten met 7-9 voorsprong. In het tweede kwart kwamen de Marels in de aanval pas echt los. Mart Kikkert en Sam Ekker wisten goed te scoren en de voorsprong werd vergroot tot 12-25 halverwege de wedstrijd. In het derde kwart ging het gelijk op. De Marels wisten onder druk van Christofoor de bal niet zo goed meer op te brengen. Het laatste kwart werd er daardoor ook wat fysieker gespeeld om de voorsprong te behouden. Dat resulteerde in 5 persoonlijke fouten van Gerbrand de Wit waardoor hij het veld moest verlaten. Uiteindelijk wisten bijna alle spelers een keer te scoren en werd de voorsprong uit het tweede kwart behouden tot het einde.
Voor de Marels scoorde Mart Kikkert 14, Sam Ekker 8, Sven de Jong- en Gerbrand de Wit 6, Tijn Zeeman- en Job Smit 4, Joschua Brouwer 2 punten.


13 november 2016: De Marels U14 slecht op schot

Afgelopen zondag speelde de Marels thuis tegen de als derde geplaatste AMVJ Amsterdam. Een heel balbehendig team. De Marels kon ze verdedigend goed aan maar mistte te veel ballen waardoor de wedstrijd in 18-36 verlies eindigde.
Afgesproken was dat de man-to-man verdediging pas rond de driepuntslijn op te pakken. Daarmee stond de verdediging als een huis. De anders makkelijk scorende AMVJ scoorde het eerste kwart maar 10 punten. Helaas waren de Marels niet op schot en vlogen alle ballen over het net i.p.v. er in, tussenstand 0-10. Gelukkig kon Sven de Jong in het tweede kwart wel twee keer scoren. Amsterdam maakte 7 punten. In het derde kwart ging het gelijk op. Beide teams scoorde 6 punten. In het vierde kwart konden meerdere spelers van de Marels scoren waaronder Job Smit. Gerbrand de Wit speelde wat meer in de bucket en dat leverde hem twee vrije worpen op na een persoonlijke fout van de tegenstander. Beide worpen werden benut. Helaas had ook Amsterdam een sterk slotoffensief waardoor de eindstand van 18-36 op het bord kwam. Gezien de stand en ervaring uiteindelijk een knappe prestatie van de Marels.
Voor de Marels scoorde Sven de Jong 8, Tijn Zeeman 4, Mart Kikkert-, Gerbrand de Wit-, en Job Smit allen 2 punten .


6 november 2016: Eerste winst van de Marels U14

Zondag hebben de jongens van de Marels onder 14 hun eerste wedstrijd gewonnen in en tegen Volendam. De Marels kwamen op voorsprong en pas in het vierde kwart kwam Volendam nog spannend dichtbij. Uiteindelijk wonnen de Marels met 32-33.
In de eerste minuut werd al gescoord door Gerbrand de Wit. Volendam bleef nog wel een tijdje bij maar de Marels liepen aan het einde van het kwart uit naar 6-10. In het tweede kwart werd er net zo goed verdedigd en aanvallend vielen de ballen lekker in het netje met o.a. scores van Sven de Jong en Sam Ekker. Tijn Zeeman hield de meest aanvallende speler van het scoren af. Halverwege was het 12-20. In het derde kwart scoorde Mart Kikkert een driepunter en liepen de Marels zelfs uit naar een voorsprong van 15 punten. Dat konden ze alleen niet vast houden tot het einde van het derde kwart met een stand van 22-31. Het vierde kwart kwam Volendam op stoom en gingen de ballen bij de Marels er niet meer in. Met nog 3 minuten op de klok nog maar 1 punt voorsprong. Daarna werd door beide teams nog één keer gescoord en werden de Marels verlost door de zoemer met een eindstand van 32-33.
Voor de Marels scoorde Mart Kikkert 13, Sven de Jong 8, Sam Ekker-, Gerbrand de Wit-, en Tijn Zeeman allen 4 punten.

30 oktober 2016: Spannende strijd de Marels U14

De jongens van de Marels U14 hebben zondag thuis een spannende wedstrijd gehad. De nummer 5 van de competitie HBC uit Heerhugowaard was op bezoek. In de laatste minuten bleek toch HBC de sterkste en wonnen met 20-28.
De jongens begonnen fanatieker dan de laatste wedstrijd. Met een score van Tijn Zeeman opende de Marels de wedstrijd en stonden ze voor. In de aanval werd Gerbrand de Wit twee keer onrechtmatig tegen gehouden. Uit de twee keer twee vrije worpen scoorde hij twee maal. HBC scoorde daarna 3 keer, dus na het eerste kwart was de stand 6-8. In het tweede kwart ging het gelijk op al miste de Marels veel kansrijke schoten. De verdediging met o.a. Mats Lüder stond goed, waardoor er aan beide kanten weinig gescoord werd. Met rust was het 10-11. In het derde kwart was HBC duidelijk sterker en miste de Marels kansen. De passing was matig en er werd maar één keer gescoord waardoor de HBC uit liep naar 12-21. De wedstrijd leek gespeeld maar de jongens pakte de wedstrijd in het vierde kwart heel goed op. De bal werd goed opgebracht door Tijn Zeeman en Joshua Brouwer. Sam Ekker, de kleinste man van het veld, maakte twee scores. Ook de goed overspelende Sven de Jong en Mart Kikkert kwamen tot scoren. Het verdedigende werk van Job Smit en Gerbrand de Wit was goed waardoor HBC niet tot scoren kwam. De stand werd weer spannend met 20-21 en nog drie minuten te spelen. Daarna werd de Marels helaas weer slordig en ongeduldig. Ze kwamen niet meer tot scoren en HBC liep uit naar een eindstand van 20-28.
Voor de Marels scoorde Sam Ekkel 6, Gerbrand de Wit 4, Mart Kikkert 4, Tijn Zeeman 4 en Sven de Jong 2.

1 oktober 2016: Marels tegen Mapleleaves uit Heemskerk
Zaterdag 1 oktober speelde het U14 team van De Marels een spannende wedstrijd bij de Mapleleaves uit Heemskerk. De teams waren aardig aan elkaar gewaagd en de wedstrijd ging met 41-40 maar net verloren. De eerste helft van de wedstrijd liep het aardig gelijk op, maar zowel na het eerste als het tweede kwart stond de thuisploeg een paar punten voor.
De verdediging van De Marels liep goed, met Gerbrand de Wit in de hoofdrol. Het scoren wilde alleen niet lukken. Het derde kwart kwamen De Marels dichter bij, vervolgens begonnen de ballen goed te vallen. Met als resultaat dat De Marels met 11 punten voor stonden bij het begin van het vierde kwart.
Helaas wilde in het vierde kwart het scoren weer niet lukken en kon de thuisploeg zich terug knokken. In de laatste minuut werd ook nog net de winnende basket gemaakt.
Voor De Marels scoorden Sven de Jong 14 punten, Mart Kikkert en Gerbrand de Wit 8 punten, Sam Ekker en Tijn Zeeman 4 punten, Job Smit 2 punten.

23 september 2016: De Marels U14 stukken beter

De jongens onder 14 van Basketbal vereniging de Marels hebben zondag thuis er een spannende wedstrijd van gemaakt. Uiteindelijk trok toch MBCA Amstelveel aan het langste eind met een eindscore van 27-33.
In het eerste kwart ging het gelijk op. Amstelveen speelde iets fysieker maar helaas scoorde de Marels niet uit de strafworpen. Het tweede kwart startte de teams gelijk met 10-10 maar de Marels verzuimde te scoren. Amstelveen liep uit naar 10-18. In het derde kwart scoorde Sven de Jong twee keer snel achter elkaar. Toch bleek het niet genoeg om Amstelveel in te halen. In het vierde kwart lukte dat wel. De Marels scoorde vier keer en dat zonder tegenscores van Amstelveen. De achterstand was nog 4 punten met 23-27. Helaas werd de verdediging daarna weer gekraakt door Amstelveen waardoor zij winnaar werden met 27-33. Voor de Marels scoorde Gerbrand de Wit 7, Sven de Jong 6, Job Smit en Joshua Brouwer 4, Tijn Zeeman, Mats Lüder en Sam Ekker 2.

17 september 2016: De Marels weer in competitie

Na een aantal jaar afwezig te zijn heeft basketbal vereniging de Marels weer een wedstrijdteam op de been. Dit seizoen speelt er een U14 team (jongens onder 14 jaar). De eerste wedstrijd was afgelopen zaterdag in Diemen. Dat het allemaal nog een beetje wennen is blijkt wel uit de stand; 75-5. Maar de jeugd was het er over eens dat ze veel geleerd hebben. De Blue Stars uit Diemen was een team wat al twee jaar competitie speelde en dat was vanaf het eerste kwart te merken. In het tweede kwart maakte Gerbrand de Wit twee scores voor de Marels. Sven de Jong mocht strafworpen nemen en maakt ook een punt. De jongens kijken uit naar hun eerste thuiswedstrijd a.s. zondag 25 september om 12:30 in de Koninghal tegen Amstelveen.